Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij
maandag 15 februari 2021

Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij

“Het Rijksmuseum moet zichzelf opnieuw uitvinden”. Met deze uitspraak vat Valika Smeulders, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum, de belangwekkende opdracht samen, die in 2017 werd gestart en nu is voltooid.

Drie jaar lang zijn conservatoren op zoek gegaan naar de verhalen, die nooit werden verteld. De verhalen over de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden.

De documentaire Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij van Ida Does laat van dichtbij zien hoe pijnlijk en bevrijdend zo’n proces kan zijn. Voor het eerst in zijn geschiedenis richt het museum de focus op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.

De documentaire is maandag 15 februari om 20.25 uur te zien bij de NTR op NPO 2. Regisseur Ida Does maakt in de documentaire voelbaar hoe het slavernijverleden nog altijd doorwerkt in onze huidige samenleving. De manier waarop we naar dat verleden kijken, is eindelijk aan het veranderen.

“De witte positie is niet de neutrale positie”, zegt conservator Maria Holtrop. Maar ook binnen de gelederen van het Rijksmuseum blijkt men soms moeilijk van die witte positie los te komen. Nieuw licht laat persoonlijke kantelmomenten en interne discussies over de tentoonstelling zien: zelfs de meest doorgewinterde conservatoren erkennen dat ze tot dan toe een eenzijdig perspectief op de geschiedenis hebben gehad.

De 2Doc Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij is een coproductie van Memphis Features en NTR, in samenwerking met Het Rijksmuseum.

Bron: NTR/BM

Bericht delen