dinsdag 16 januari 2018

Nieuw broadcastsysteem voor nieuwsstudio’s RTL

RTL Nederland gaat haar nieuwsstudio’s automatiseren met een nieuw broadcastsysteem. Studio 9 en Studio 14, waar onder andere het RTL Ontbijtnieuws, het RTL Nieuws, RTL Z en Editie NL worden opgenomen, krijgen een metamorfose.

Sony levert het materiaal voor de twee studio’s en automatiseert studio 9. Door de automatisering kan hetzelfde aantal mensen meer nieuwsitems creëren. Naast HD-uitzendingen ondersteunt het systeem ook virtual reality en augmented reality.

Het systeem is speciaal ontwikkeld voor live-uitzendingen en beheert en automatiseert alle operationele functies in studio 9. Onder andere de besturing van de camera’s, het regelen van de audio en elektronische graphics worden geautomatiseerd. Zo weet het nieuws systeem (ELC-MVS01) precies wanneer items ingestart moeten worden en brengt het automatisch op de juiste momenten namen van sprekers in beeld. Studio 14 wordt een traditionele HD studio.

Hank van de Loo, manager AV techniek bij RTL: “Het uitgangspunt van de verbouwing was dat we het nieuws in HD wilden brengen. Ook wilden we graag virtual reality en augmented reality toevoegen aan de nieuwsitems. Bij virtual reality werken we met drie grote schermen waarbij we de informatie of videobeelden elektronisch op de schermen invullen. Bij augmented reality verschijnen er grafische beelden, zoals bijvoorbeeld een staafdiagram, in de studio als een 3D-beeld. Wanneer de camera gaat bewegen dan moeten de beelden in perspectief meebewegen. Dit zijn complexe processen, waarbij sneller fouten gemaakt kunnen worden. Door de studio te automatiseren met Sony’s ELC-MVS01 neemt de kans op fouten drastisch af.”

Bron: Sony/Broadcast Magazine

Bericht delen