NH en Rijnmond grote winnaars NL Awards 2020
vrijdag 28 mei 2021

NH en Rijnmond grote winnaars NL Awards 2020

NH en Rijnmond zijn de belangrijkste winnaars bij de NL Awards 2020. NH wint de Gouden NL Award 2020 met de videoproductie Daar praten we niet meer over. Met dezelfde productie winnen ze ook in de categorie Beste Videoproductie. Ook Rijnmond is met drie NL Awards één van de grote winnaars. In de categorieën Eigen Nieuws, Beste Audioproductie en Documentaire/informatief wint Rijnmond de NL Award.

In de categorie Jong Talent wint Bas Dingemans van L1 de NL Award. De jury had dit jaar veel om uit te kiezen door het opvallend hoge niveau van de inzendingen. Volgens de jury was het algehele niveau dan ook hoger dan in voorgaande jaren.

Innovatie voorbeeld voor iedereen
De nieuwe categorie Innovatief Journalistiek Project, die voor veel inspiratie en enthousiasme maar ook voor een flinke discussie zorgde bij de juryleden, is gewonnen door RTV Noord met het project Tou Eem waarin de constructieve meerderheid op social media wordt omarmd in een besloten community.

De jury vond het geweldig om te zien dat er zo gezocht wordt naar andere vormen, nieuwe manieren van je publiek bereiken en vasthouden. ‘Het getuigt van journalistieke lef om de meerderheid van je publiek zo serieus te nemen. Het publiek voor wie je programma’s maakt en waar je een band mee hebt. Veel redacties klagen steen en been over hoe op social media mensen tekeer kunnen gaan, RTV Noord laat het daarbij niet zitten. Een groot voorbeeld voor de rest van de omroepen in Nederland. Een innovatie waar je lef voor nodig hebt’, aldus de jury.

Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media: “Ik zie met eigen ogen hoe goed de regionale omroepen er ook in deze bizarre tijd in slagen om die belangrijke verhalen te vertellen en door te geven. Soms onder hele lastige omstandigheden. Jullie verhalen bieden niet alleen de feiten, maar tonen ook een groot inlevingsvermogen en een persoonlijke betrokkenheid bij wat er speelt bij de mensen en in hun directe omgeving. En dat zie ik ook terug in alle producties die genomineerd zijn.”

RPO

Opvallend hoog niveau volgens de jury
‘Er was veel om te kiezen’, was de conclusie van de jury aan het eind van de (online) bijeenkomst om te bepalen welke inzendingen de NL Awards 2020 zouden winnen. Woorden als ‘inspirerend, stoere poging, gedurfd, dit verdient een groter podium’ kwamen bij verschillende categorieën voorbij. De kwaliteit van de inzendingen was dit jaar hoog, zelfs opvallend hoger dan voorgaande jaren.

Dionne Stax, voorzitter jury NL Awards 2020: “Voor mij zit de kracht van de regionale omroepen in het gegeven dat ze met hun voeten midden in de maatschappij staan en daarmee verhalen kunnen maken die vanuit de samenleving naar boven komen. Die verhalen zie je terug in de winnende producties van dit jaar: dichtbij, betrokken en verbindend.”

De juryleden hebben met veel genoegen de inzendingen in de verschillende categorieën beoordeeld. Bij de ene categorie werd de keuze gemaakt na een intensieve discussie, bij een andere discussie was het oordeel unaniem of vrijwel unaniem. Het kiezen van de Gouden NL Award was moeilijk, maar de jury is er van overtuigd dat het pareltje onder de inzendingen met de Gouden Award beloond is.

De winnaars van de NL Awards 2020:

NL Award – Eigen nieuws
Rijnmond – Het bizarre verhaal van Elly Leeflang en Jan Ton

Hoe kan het dat iemand jarenlang dood in z’n huis ligt, zonder dat iemand het opmerkt. Een verhaal van twee mensen die elkaar hebben gevonden in de eenzaamheid van de stad. Die geen contact hebben met hun kinderen en opeens zomaar van de radar kunnen verdwijnen. ‘Met journalistiek handwerk wordt hier een erg compleet verhaal verteld. Juist in een buurt waar de sociale cohesie nog groot blijkt kun je dus iedereen om de tuin leiden. Door dit verhaal ga je toch een beetje anders om je heen kijken’.

NL Award – Beste videoproductie
NH – Daar praten we niet meer over

Een intiem document over de brand tijdens oudejaarsnacht in Volendam, over dat wat we niet bespreken, maar wat niet onbesproken kan blijven. ‘Deze productie steekt met kop en schouders boven alles uit, het ongemak en de pijn is voelbaar’.

NL Award – Beste audioproductie
Rijnmond – Willem Engel

Deze radiodocumentaire gaat in op het fenomeen Willem Engel, die een brede aanhang heeft. Hij is het gezicht van het onbehagen in de cultuur. Maar kijkt hij wel eens achterom, naar de meute die hij meetrekt? ‘Het geeft een ontluisterend beeld. Een actueel en regionaal onderwerp, met landelijke urgentie. Dit is typisch zo’n productie die ook een landelijk podium verdient’.

NL Award – Documentaire/informatief
Rijnmond – Het Sloopteam

Het Sloopteam is een vijfdelige documentaireserie waarin de maker een groep Rotterdammers volgt die de marathon willen lopen. Deze groep bestaat niet uit getrainde lopers, maar uit rauwe Rotterdammers die allemaal op hun eigen manieren vechten tegen hun demonen. ‘De documentaire laat een mooie mix van emoties zien en is knap gedraaid vooral omdat de maker overal bij lijkt te zijn. Wat een uitputtingsslag!’

NL Award – Innovatief journalistiek project
RTV Noord – Tou Eem

In het project #TouEem hebben de makers als journalistieke organisatie gepionierd en de community moderatie geëxploreerd via nieuwe journalistieke vormen door inzet van live-streams met interactiemogelijkheden voor het publiek. ‘Een groot voorbeeld voor de rest van de omroepen in Nederland. Een innovatie waar je lef voor nodig hebt’.

NL Award – Jong talent
L1 – Bas Dingemanse

‘Groot respect voor het feit dat hij zich niet uit het veld laat slaan door serieuze bedreigingen; daar kunnen we alleen maar bewondering voor hebben’.

Gouden NL Award
NH – Daar praten we niet meer over

Een intiem document over de brand tijdens oudejaarsnacht in Volendam, over dat wat we niet bespreken, maar wat niet onbesproken kan blijven. ‘Deze productie steekt met kop en schouders boven alles uit, het ongemak en de pijn is voelbaar’.

Bron: RPO/BM

Bericht delen