Netflix en Scriptbank maken winnaars van New Voices Script Contest bekend
donderdag 1 juli 2021

Netflix en Scriptbank maken winnaars van New Voices Script Contest bekend

Netflix heeft de winnaars onthuld van de New Voices Script Contest, een wedstrijd die is opgezet samen met Scriptbank met het doel om een nieuwe generatie scenarioschrijvers te ontdekken.

Uit de maar liefst 550 aanmeldingen die in januari binnenkwamen, werd een eerste selectie gemaakt van de vijftien talenten die hun scripts onder begeleiding van Scriptbank mochten gaan uitwerken. De winnaars zijn: Joosje Duk, Elvira Porcedda, Luca Izeboud, Samya Hafsaoui en Shanice Kamminga.

De winnende verhalen
De twee beste scripts, Een en een is drie van Joosje Duk en Twin Flame van Elvira Porcedda, zijn beloond met 25.000 euro. De andere drie scripts van Luca Izeboud, Samya Hafsaoui en Shanice Kamminga kregen een bedrag van 5.000 euro. Naast de vijf winnaars ontvingen twee scripts, van Dorothee de Rooy en Yücel Kopal, een ‘special mention’ en ieder 2.500 euro. Netflix neemt een optie op alle zeven scripts voor verdere ontwikkeling, met de intentie om twee hiervan te produceren tot een Netflix Original Film.

Janey van Ierland van Netflix: “We zijn erg trots dat we deze nieuwe wedstrijd in Nederland voor het eerst hebben uitgerold. Het is geweldig om te ervaren hoeveel enthousiasme er is vanuit scenarioschrijvers, en vanuit schrijvers met andere achtergronden om hun verhalen te delen. Alle vijftien deelnemers hebben een fantastische prestatie geleverd. Binnen vier maanden en onder intensieve coaching hebben zij hun script geschreven en allen een enorme ontwikkeling doorgemaakt als scenarist. Hun inzet was groot en hun talent onmiskenbaar. Ik verheug me erop om te zien hoe onze deelnemers hun weg zullen gaan vinden in de Nederlandse creatieve industrie en met hun verhalen ervoor gaan zorgen dat meer mensen zichzelf zullen herkennen in films en series.”

Organisator van Scriptbank, Maarten Almekinders: “De vijftien scenarioschrijvers hebben in vier maanden tijd hun idee uitgewerkt tot een eerste versie van een scenario, geholpen door ervaren scriptcoaches. Voor alle schrijvers een pittige klus, zeker voor wie nog niet eerder een scenario van negentig pagina’s had geschreven. Het zijn stuk voor stuk originele verhalen waarvan we hopen dat het publiek die kan gaan zien. Het zal dan ook geen makkelijke keuze voor Netflix zijn geweest, maar Joosje Duk en Elvira Porcedda hebben dit meer dan verdiend.”

New Voices Script Contest
Het doel van de New Voices Script Contest, die in november 2020 werd gelanceerd, is om nieuwe scenarioschrijvers in Nederland te ontdekken die met hun verhalen iets toe kunnen voegen aan het bestaande aanbod. Netflix heeft een diverse doelgroep, en vindt het belangrijk dat het aanbod aan films en series een afspiegeling is van de wereld van vandaag. Met de wedstrijd wil Netflix samen met Scriptbank verhalen met potentie opsporen en nieuwe Nederlandse talenten een podium bieden.

Bron: Netflix/BM
Foto: Bibi Neuray/Netflix

Bericht delen