Nederlands Film Festival 2024 opent met première Witte flits
donderdag 30 mei 2024

Nederlands Film Festival 2024 opent met première Witte flits

Witte flits, het speelfilmdebuut van Laura Hermanides, is de openingsfilm van de 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Na ruim twintig jaar psychisch lijden krijgt een jonge man toestemming voor euthanasie.

Zijn ouders steunen hem in de complexe weg naar een waardige dood. De cast, onder anderen Gouden Kalf-winnaars Renée Soutendijk en Raymond Thiry, Sanne den Hartogh en Manoushka Zeegelaar Breeveld, zijn aanwezig op de openingsavond van het NFF op vrijdagavond 20 september in Stadsschouwburg Utrecht. Op dezelfde avond is Witte flits te zien door publiek in de vele filmtheaters door het hele land. De kaartverkoop van de eerste selectie van het programma start op 13 juni via filmfestival.nl.

Regisseur Laura Hermanides: “In 2013 werd ik diep geraakt door het verhaal van twee ouders die hun zoon liefdevol hadden gesteund in zijn strijd om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. Terwijl ze in hun omgeving stuitten op weerstand en onbegrip, zag ik mensen die het grootst mogelijke offer brachten door de doodswens van hun zoon te accepteren en hem in alle liefde te steunen in zijn complexe weg naar een waardige dood. Ik ben vereerd dat Witte flits als openingsfilm van het Nederlands Film Festival mag bijdragen aan het open gesprek rondom dit thema.”

NFF-Algemeen Directeur-bestuurder Silvia van der Heiden: “De film Witte flits draagt op een warme en respectvolle wijze bij aan het complexe debat over euthanasie en psychische zorg in Nederland. Juist tijdens het festival brengen wij mensen bij elkaar om aan de hand van films maatschappelijke problemen en ontwikkelingen te bespreken. Het verheugt ons dan ook om met Witte flits het festival te openen.”

Synopsis
Wanneer Aagje (Renée Soutendijk) en Toon (Raymond Thiry) horen dat hun 42-jarige zoon Rick (Sanne den Hartogh) de laatste fase ingaat van een euthanasietraject wegens psychisch lijden, staan zij voor de opgave om hem voorgoed los te laten. Is hun liefde sterk genoeg om Rick te steunen in zijn diepe verlangen naar een waardig einde?

Filmproductie
Laura Hermanides regisseerde haar speelfilmdebuut Witte flits en schreef samen met Roelof Jan Minneboo het scenario. De cast bestaat uit onder meer Sanne den Hartogh, Renée Soutendijk, Raymond Thiry en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Family Affair Films is de producent van de film. Witte flits werd gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Stimuleringsfonds Rouw. Gusto Entertainment brengt als distributeur de openingsfilm vanaf 26 september uit in bioscopen en filmtheaters.

Bron: Nederlands Film Festival/BM
Foto: Gusto Entertainment (Sanne den Hartogh en Renée Soutendijk)

Bericht delen