dinsdag 16 januari 2018

Nederland steunt zaak Storimans bij Hof

Nederland ondersteunt de zaak die bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) is aangespannen rond de dood van Stan Storimans. Dat zegt minister Timmermans tegen RTL Nieuws.

Uit de zaak moet blijken wie verantwoordelijk is voor de raketaanval in Georgië waarbij RTL Nieuws-cameraman Storimans om het leven kwam.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Rusland de raket heeft afgeschoten op de stad Gori. Maar volgens Rusland is daar geen bewijs voor, en president Poetin heeft laten weten dat voor hem nu het boek gesloten is. Volgens Timmermans heeft premier Rutte dit jaar twee keer navraag gedaan bij Poetin. Nu Rusland de zaak wil laten rusten, is er volgens de minister geen mogelijkheid meer iets via Rusland te bereiken.

“Alle inspanningen moeten nu worden gericht op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, zegt Timmermans. Hij verwacht dat Rusland zal meewerken vanwege de verplichtingen van het EVRM.

Volgens politiek verslaggever Jos Heymans komt het erop neer dat Nederland het Hof heeft laten weten dat het de klacht steunt en het Hof dringend verzoekt de klacht in behandeling te nemen. “Dit ‘recht op interventie’ wordt door lidstaten slechts bij hoge uitzondering gehanteerd”, zegt Heymans. Nederland heeft van dit recht inmiddels gebruik gemaakt.

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans spanden eerder een zaak aan tegen Rusland. “Je kunt hier cynisch van worden en het boek in godsnaam maar dichtslaan. Maar de Georgische nabestaanden, Marjolein Storimans en haar gezin, de Israëlische journalist Zadok Yechezkeli en ik gaan door met de zaak tegen Rusland bij het Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg”, zegt Akkermans daarover.

Bron: RTL Nieuws

Bericht delen