dinsdag 16 januari 2018

NCRV brengt Gouden Kalf-winnaar

De NCRV zendt maandagavond de prijswinnende documentaire De Regels van Matthijs uit. Afgelopen week won de productie een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival. In De Regels van Matthijs filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen.

Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

De Regels van Matthijs ging op het Internationale documentaire filmfestival Visions du Réel in Nyon in première en won daar de Grand Prix voor Internationale Beste Lange Documentaire. De jury was onder de indruk van de documentaire over de vriendschap tussen de filmmaker en zijn autistische vriend Matthijs.

De Regels van Matthijs is een coproductie van Basaltfilm, Industrious Empire en NCRV en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties. Na afloop van de uitzending op maandag 8 oktober zendt Holland Doc 24 een interview met regisseur Marc Schmidt uit.

Maandag 8 oktober, 23.00 uur, Nederland 2

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen