Nadia Moussaid: “Het is goed om aan de wetten van de talkshow te morrelen.”
maandag 1 mei 2023

Nadia Moussaid: “Het is goed om aan de wetten van de talkshow te morrelen.”

Nadia Moussaid laat zich in haar nieuwe programma Nadia niet leiden door het nieuws van de dag. De komende zeven weken pakt zij in de vooravond het stokje over van Khalid & Sophie.

Elke uitzending neemt ze uitgebreid de tijd om één onderwerp uit te diepen met betrokkenen, deskundigen en mensen uit het publiek. Er zitten geen BN’ers aan tafel. Sterker: er staat niet eens een tafel in het decor.

De studio waar de afgelopen weken de desk van De avondshow met Arjen Lubach stond is in razend tempo omgebouwd tot Nadia’s domein. Op een bescheiden podium staan een aantal stoelen op een rij en daartegenover zit het publiek. De camera’s staan verdekt opgesteld om een intieme, veilige sfeer te creëren waarin mensen vragen durven te stellen aan de gasten.

Hoe leef je toe naar de start?
Nadia Moussaid: “Op sommige momenten ben ik heel rustig, op andere momenten denk ik: holy fuck, nu moet ik het gaan waarmaken. Het is gewoon heel spannend.”

Je doet nu al eens per week Op1. Wat maakt dit zo spannend?
“Er zijn veel dingen waar ik geen invloed op heb. Het is waardevol dat publiek mag meepraten, maar dat maakt het ook onzeker. Ik bereid een opzet voor met mijn team, maar misschien willen mensen wel heel andere dingen weten. Ik moet op mijn gut feeling afgaan. Zijn kijkers hier wel nieuwsgierig naar? Hoe zorg ik dat ik niet te streng word? Vallen mijn grapjes wel goed? Je voelt aan het publiek of er nog interesse is. Als mensen gaan roezemoezen, ben je ze kwijt.”

Per uitzending bespreek je één onderwerp. Waar ga je het over hebben?
“Heel diverse onderwerpen. In de ban zijn van macho influencers, bijvoorbeeld. De bekendste is misschien wel Andrew Tate. Ik heb daar legio vragen over. Wat is de aantrekkingskracht van zo’n man? Hoe ga je ermee om als het een van je kinderen is? Hoe kijken zij naar vrouwen? Maar we hebben het ook over armoede, vrouwen boven de 45 die zwanger zijn, onlinedating en tachtigplussers die nog midden in het leven staan. Dat laatste is een feelgoodonderwerp voor de vrijdag. Maar ook met een boodschap: hoe blijf je mentaal en lichamelijk gezond?”

Je wilt geen BN’ers aan tafel, zei je in het programma Media Inside.
“Dat zei ik natuurlijk grappend. Ik heb niets tegen BN’ers, ze zitten alleen niet bij mij in de studio.”

Op1 is een programma met een veel strakker talkshowformat. Hebben je collega’s niet het gevoel dat je je tegen hen afzet nu je het met Nadia helemaal anders wilt doen?
“Die geluiden hebben mij niet bereikt, nee. In Nadia bespreken we niet het nieuws van de dag, zodat ik meer tijd en vrijheid heb om te zoeken naar gasten uit alle hoeken van de samenleving. Maar ik vind het ook fijn om in Op1 Rob de Wijk of Mart de Kruif te kunnen interviewen over de oorlog in Oekraïne. Ik denk dat beide programma’s heel goed naast elkaar kunnen bestaan. En of die wetten van de talkshow kloppen, dat gaan we nu zien. Ik denk dat het goed is om daar een beetje aan te morrelen.”

Het publiek mag meepraten. Wat is het idee daarachter?
“Het publiek weet vooraf niet waar de uitzending over gaat. Als je een debatavond organiseert komen daar mensen op af die al een mening hebben. Wij hopen juist op een doorsnede van Nederland met mensen die open in het onderwerp staan. Het is geen discussieprogramma, hè. Ik wil graag dat mensen juist meer naar elkaar gaan luisteren. Pfff, dat klinkt superzalvend. Maar het is wel de kern. Vanuit nieuwsgierigheid en empathie wil ik weten wat mensen beweegt. Hoe leef jij? Wat speelt er? Onze samenleving lijkt zo gepolariseerd, maar wat gebeurt er als je het gesprek met elkaar durft aan te gaan?”

Nadia is een coproductie van VPRO en Human Factor en iedere werkdag vanaf maandag 1 mei om 19.00 uur te zien op NPO 1. Het programma Khalid & Sophie van BNNVARA maakt ervoor plaats en keert eind augustus weer terug.

Bron: VPRO Gids/BM
Foto: Geert Broertjes/VPRO

Bericht delen