Moslimorganisaties: ‘Spotje PVV is haatzaaiend’
maandag 19 maart 2018

Moslimorganisaties: ‘Spotje PVV is haatzaaiend’

Verschillende moslimbesturen hebben zondag aangifte gedaan tegen de PVV en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanwege een donderdag uitgezonden campagnespot in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Het is een reactie op de oproep van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), die het spotje ‘haatzaaiend’ vindt.

In de 2,5 minuten durende verkiezingsspot verschijnen na de woorden ‘Islam is’ woorden zoals geweld, terreur, Jodenhaat, homohaat en slavernij. Na het woord ‘dodelijk’ druipt bloed van de letters af.

“Onze eerste reactie was: moeten we dit links laten liggen?”, zegt RMMN-voorzitter Bouharrou. “Maar we zijn heel erg geschrokken en kregen ook veel verontruste reacties uit onze omgeving, van moskeebesturen, islamitische organisaties, maar ook niet-moslims. We schrokken er vooral van dat het spotje op primetime werd uitgezonden, wanneer mensen met hun kinderen aan het eten zijn. We snappen niet dat de NPO daar medewerking aan verleent.”

De NPO en het Commissariaat voor de Media zeggen geen enkele invloed te hebben op de inhoud van spotjes van politieke partijen. “Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter”, zei een NPO-woordvoerder al eerder.

Op Twitter meldde Geert Wilders van de PVV verheugd dat hij blij is dat de video al een miljoen keer is bekeken.

Premier Mark Rutte vindt de nieuwe campagnespot van de PVV onsmakelijk. “Ik geloof dat ik hier het overgrote deel van Nederland representeer als ik dit onsmakelijk vind”, zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Bron: NOS/BM

Bericht delen