Misdaadmuseum met Peter R. de Vries
woensdag 17 januari 2018

Misdaadmuseum met Peter R. de Vries

In de loop van 2018 zal de ‘Amsterdam Crime Experience’ haar deuren openen in de hoofdstad. Eén van de initiatiefnemers is misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Hij verwacht dat de Crime Experience jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers zal trekken. De Amsterdam Crime Experience speelt in op de groeiende belangstelling voor misdaad, opsporing en forensische wetenschap. In de Experience kunnen bezoekers interactief hun eigen vaardigheden en talenten testen. Hier is de trailer.

Ook producent Jasper van der Schalie is nauw bij het project betrokken. “Vanuit mijn jarenlange fascinatie voor misdaad heb ik samen met Peter R. de Vries en adviesbureau Tinker dit plan ontwikkeld. De Amsterdam Crime Experience wordt state of the art, mede omdat we het maken met de toppers van hun vakgebied.”

Het concept van de Experience is ontwikkeld door Tinker Imagineers in Utrecht, het grootste bureau voor ‘belevingscommunicatie’ in Nederland. De experience bestaat uit meer dan vijftien interactieve ruimtes waar vrijwel alle aspecten van misdaad en opsporing aan de orde komen. Men kan zelf forensisch onderzoek doen op een plaats delict, een teamgenoot met een leugendetector verhoren, de nieuwste afluistertechnieken toepassen, een compositietekening van een verdachte maken, schietvaardigheidtesten doen et cetera. Alle opgedane vaardigheden kunnen vervolgens worden toegepast in één van de twee Crime Scene Rooms, waar de bezoeker binnen een bepaalde tijd een misdrijf moet zien op te lossen.

Peter R. de Vries voorziet de bezoekers tijdens de opdrachten van cruciale informatie en ‘gouden tips’ via interactieve beeldschermen. Voor echte ‘speurneuzen’ is er ook extra, verdiepende informatie via dit systeem op te vragen. Aan de hand van alle scores in de interactieve ruimtes berekent het systeem tenslotte een persoonlijke profiel. Is de bezoeker een rechtgeaarde crimefighter of heeft hij eerder het profiel van een geraffineerde crimineel? Iedereen krijgt na afloop zijn/haar score zwart op wit in een bijzonder misdaadrapport.

De Experience zal rond de 1500m2 beslaan op een centrale plek in de hoofdstad, inclusief horeca en een shop en is zeven dagen per week geopend. De exacte omvang wordt bepaald door de omvang van de investeringen in dit miljoenenproject. De Amsterdam Crime Experience wordt in beginsel tweetalig, op termijn meertalig. De minimum leeftijd is 12 jaar.

Bron: Jasper van der Schalie/BM

 

Bericht delen