Minister Slob ontslaat lid Commissariaat voor de Media
donderdag 1 augustus 2019

Minister Slob ontslaat lid Commissariaat voor de Media

Minister Slob van Onderwijs en Media heeft Eric Eljon ontslagen als lid van het Commissariaat voor de Media. De minister heeft op basis van “zorgvuldig onderzoek” geconcludeerd dat Eljon niet meer kan functioneren bij de toezichthouder, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. Het ontslag gaat vandaag in.

In april schorste de minister het omstreden lid al. Er was “door verschillende oorzaken een vertrouwensbreuk” ontstaan tussen Eljon en de andere twee commissarissen van het Commissariaat voor de Media, zei de minister destijds.

dwergwerpen300In april brak een openlijk conflict uit tussen Eljon en zijn collega-toezichthouders over het boek Dwergwerpen, waarvan Eljon co-auteur was. Het boek gaat over “haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren”. Collega’s vonden dat de onafhankelijke reputatie van het Commissariaat hierdoor in het geding kwam.

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op naleving van de Mediawet en wordt geleid door drie commissarissen die benoemd zijn door de minister. Eljon werd in 2016 aangesteld voor een periode van vijf jaar. Slob zal tijdens een debat over de media half september uitgebreider informatie geven over de situatie bij het Commissariaat voor de Media.

Voorzitter Madeleine de Cock Buning nam begin juli na tien jaar afscheid van het Commissariaat. Algemeen directeur Suzanne Teijgeler is vertrokken omdat zij aan de slag gaat bij Discovery Benelux. De enige overgebleven bestuurder van het Commissariaat voor de Media, Jan Buné, heeft bij zijn herbenoeming in 2018 een berisping voor minister Arie Slob verzwegen.

Eric Eljon reageert als volgt in een verklaring: “Het ontslagbesluit is gebaseerd op een door OCW uitgevoerd onderzoek dat zeer eenzijdig en onvolledig is, hetgeen blijkt uit recent journalistiek onderzoek van NRC Handelsblad. Ik word nu ontslagen vanwege het schrijven van een fictieve, ironische roman over de mediawereld, die bovendien grotendeels in de vorige eeuw speelt en waarin niemand uit de mediasector herkenbaar wordt beschreven. Op geen enkele wijze wordt hiermee de mediawereld beschadigd of het Commissariaat voor de Media in een kwaad daglicht gesteld. Wel laat de roman zien dat ik de mediawereld door en door ken en er juist daarom uitstekend toezicht op kan houden. Bovendien heb ik de voorzitter van het Commissariaat de roman ruim van tevoren laten lezen. Zij had geen enkel bezwaar tegen publicatie en heeft zelfs geholpen bij het vinden van een uitgever. De voor mediabeleid verantwoordelijke minister zou pal behoren te staan voor de vrijheid van meningsuiting en daar ook op toe moeten zien. Door de handelwijze van de minister blijkt dit in de realiteit geheel anders te zijn. Ik heb acht jaar lang met veel inzet voor het Commissariaat gewerkt en uitstekende contacten met de mediawereld onderhouden. Ik had dat werk graag willen voortzetten. Die kans wordt me nu ontnomen, zonder dat er sprake is van enig disfunctioneren of enige andere onderbouwing dan nagenoeg ongemotiveerde bezwaren tegen de roman. Er rest mij nu geen andere mogelijkheid dan juridische stappen te nemen.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen