dinsdag 16 januari 2018

Met The Voice de wereld rond

Geen format zo geliefd als The Voice. Als ‘consultant international productions’ namens producent Talpa is Stefan Tieleman drie weken per maand op reis om de buitenlandse programmamakers te begeleiden. “In landen als Thailand en Peru denken ze na de kick-off: mijn God, waar zijn we aan begonnen?”

Tieleman komt uitgebreid aan het woord in de serie Buitenlands Bezig in Broadcast Magazine. Voor The Voice was hij in Roemenië, Ierland, Frankrijk, Peru, Korea, Thailand, Vietnam, Slowakije, Tsjechië, China, Indonesië en de Filippijnen. Dit voorjaar reisde hij zelfs naar Afghanistan. Want terroristische dreiging in Kabul of niet, The Voice of Afghanistan moest in het zadel worden geholpen.

“Het was gevaarlijk, maar de risico’s worden zoveel mogelijk uitgevlakt. Er liepen twee mannen met AK-47’s om me heen om me te beschermen en we namen een bureau in de arm dat gespecialiseerd is in conflictgebieden. Mijn hotel was een vesting en de studio’s en kantoren van de zender zitten op een compound met verschillende security checkpoints.” Het eerste seizoen is in volle gang en een doorslaand succes, ondanks dat in Afghanistan slechts één meisje zo stoer was om zich aan te melden.

“De valkuilen van tv maken in het buitenland? Dan zitten we hier vanavond nog!” meldt Tieleman lachend. Houtje-touwtje techniek en krakkemikkige decors ziet hij aan de lopende band voorbij komen. “Voorbij Polen valt de kwaliteit dertig treden naar beneden. Met de Nederlandse of Amerikaanse versie op mijn netvlies is dat even slikken, maar vergeet niet dat alle televisie in dat land zo tot stand komen. Het ontbreekt aan geld, expertise, knowhow en apparatuur. Als The Voice net iets professioneler oogt dan andere programma’s, ben ik heel tevreden.”

Het complete interview met Stefan Tieleman is te lezen in het julinummer van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen