Meisjes van de Goede Herder bij VPRO op NPO 2
maandag 3 juni 2024

Meisjes van de Goede Herder bij VPRO op NPO 2

Documentairemaker Britta Hosman beet zich drie jaar lang vast in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke congregatie De zusters van de Goede Herder en sprak met de laatste getuigen. De meisjes van toen, de paar nog levende zusters en de leiding.

Na vijftig jaar zwijgen gaan oud-pupillen Lies Vissers, Joke de Smit en R. Riet het gevecht aan met de demonen uit hun verleden. Als kind zaten ze, samen met honderden andere meisjes, opgesloten in de kloosters van de Goede Herder waar ze verplicht moesten werken. Ze eisen nu in een rechtszaak excuses, erkenning en een schadevergoeding voor wat hen door de nonnen is aangedaan.

Documentairemaker Britta Hosman reist samen met Lies, Joke en R. Riet stad en land af om te reconstrueren wat zij en duizenden anderen tijdens hun jeugd hebben meegemaakt. In de vijf tehuizen in Nederland worden, van 1860 tot 1978, 20.000 meisjes met een moeilijke jeugd opgevangen. Wie kan het nog navertellen? Wat ligt er in de archieven verborgen? Het is een gevecht tegen de tijd. De laatste getuigen overlijden en steeds meer archief verdwijnt.

Wereldwijd duiken dezelfde verhalen op over de kloosters van de Goede Herder. Over dwangarbeid, misbruik én er worden kindergraven gevonden bij de huizen van de congregatie. Wanneer er in 2021 negenduizend anoniem begraven kinderen worden gevonden bij kloosters in Ierland en er overeenkomsten blijken te zijn met graven in Canada en Amerika zet dat de makers op het spoor. Tijdens het filmen ontdekken de makers ook in Nederland onbekende graven op een voormalig terrein van de Goede Herder. Inmiddels zijn archeologen in opdracht van de gemeente Almelo bezig met een vervolgonderzoek.

Meisjes van de Goede Herder is vanaf maandag 3 juni om 20.25 uur te zien bij de VPRO op NPO 2. Er verschijnen vier afleveringen.

Bron: VPRO/BM
Foto: Proefopgraving bij Huize Alexandra te Almelo

Bericht delen