Meerderheid Zwitsers kiest voor behoud publieke omroep
maandag 5 maart 2018

Meerderheid Zwitsers kiest voor behoud publieke omroep

Zwitsers hebben in een referendum voor het behoud van de verplichte bijdrage voor de publieke omroep gestemd. 72 procent van de kiezers heeft tegen een voorstel gestemd om de omroepbijdrage af te schaffen.

Zwitserse huishoudens betalen jaarlijks een bedrag van 450 Zwitserse frank – omgerekend 390 euro – voor de publieke omroep, de SRG SSR. De afgelopen maanden was deze bijdrage onderwerp van een felle, landelijke discussie.

Tegenstanders vinden het bedrag veel te hoog. Zij zeggen dat burgers zelf moeten kunnen bepalen voor welke televisiezenders en programma’s zij betalen. Zij kwamen met het initiatief ‘No Billag’, een verwijzing naar de instantie die de omroepbijdrage incasseert.

Voorstanders waren fel tegen afschaffing van de bijdrage, die grote gevolgen zou hebben voor het voortbestaan van de publieke omroep. Zij zien de SRG SSR als wezenlijk onderdeel van de Zwitserse cultuur, omdat de publieke televisie- en radiozenders programma’s maken in alle vier de officiële talen in Zwitserland (Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans). Ook voerden zij aan dat een publieke omroep cruciaal is voor een democratie.

Voor zijn inkomsten is de Zwitserse publieke omroep, met zo’n 5.000 voltijdbanen, sterk afhankelijk van de verplichte omroepbijdrage; vorig jaar kwam 75 procent van de inkomsten via de verplichte omroepbijdrage.

Met ingang van 1 januari 2000 werd in Nederland de omroepbijdrage al afgeschaft en sindsdien worden de programma’s van de publieke omroep in ons land uit belastingopbrengsten betaald.

Bron: NOS/BM

Bericht delen