dinsdag 16 januari 2018

Meer interactieve televisie bij de NPO

De Nederlandse Publieke Omroep biedt vanaf dinsdag meer interactieve televisie, via Hybride Televisie (HbbTV); TV en internet samen in één signaal. Deze dienst is beschikbaar via bijvoorbeeld de rode knop op de afstandsbediening.

De kijker heeft daarmee direct toegang tot extra beeldmateriaal tijdens het NOS Journaal. Binnenkort zijn ook NPO Plus en het speciaal voor het WK Voetbal ontwikkelde NOS WK TV met een druk op de rode knop te zien.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: “Net zoals wij eerder deden met de introductie van Teletekst, breedbeeld, HD TV en Uitzending Gemist bieden we met interactieve televisie een nog rijkere kijkbeleving. Ons publiek krijgt toegang tot een schat aan informatie met slechts een druk op de knop. Het nieuwe tv-avondje is een combinatie van klassiek tv-kijken, uitgesteld kijken en extra informatie opzoeken. Met Hybride TV spelen we in op het nieuwe kijkgedrag van ons publiek.” Lara Ankersmit, Hoofd Digitale Media van de NOS: “HbbTV biedt de mogelijkheid om live en on demand tv kijken te combineren op een scherm. Onze deelname is een experiment om te zien hoe wij onze video’s via deze interactieve dienst aan kunnen bieden, en hoe nieuwe manieren van tv kijken zich ontwikkelen.”

Uitzending Gemist, de programmagids en de publieke radiozenders zijn al beschikbaar via Hybride TV. Daar komt nu een fors aantal opties bij. Het NOS Journaal van 20.00 uur biedt vanaf vandaag extra beeldmateriaal gelinkt aan het onderwerp dat op dat moment wordt behandeld. Later wordt dit uitgebreid naar andere journaals en kunnen meer programma’s hier gebruik van maken.

Tijdens het WK Voetbal kunnen kijkers allerlei extra beelden en informatie opvragen, bijvoorbeeld de statistieken van de wedstrijd. Maar ook herhalingen van doelpunten of de hoogtepunten van duels die tegelijkertijd worden gespeeld. De NPO werkt daarnaast aan een virtuele doventolk speciaal voor kinderen die gebarentaal kunnen volgen, maar nog niet kunnen lezen. Binnenkort is ook de nieuwe abonnementsdienst NPO Plus via Hybride televisie te ontvangen.

In landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje is HbbTV inmiddels succesvol uitgerold. Miljoenen kijkers kunnen daar via ether, satelliet of kabel gebruikmaken van de rode knop waarmee ze toegang krijgen tot uiteenlopende diensten. In Nederland is HbbTV al te zien bij Digitenne, Canal Digital, Glashart en enkele kleine kabelmaatschappijen waaronder Caiway en Veendam. De NPO probeert ook de grote kabelmaatschappijen in ons land te bewegen om het signaal door te geven aan de kijker.

Providers als KPN, Vodafone en Telfort bieden vooralsnog geen HbbTV aan. In april werd het verzoek van de Tweede Kamer om via de mediawet tv-aanbieders een doorgifteplicht voor HbbTV op te leggen, door staatssecretaris Sander Dekker om juridische redenen afgewezen.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen