dinsdag 16 januari 2018

Mediasmarties toont geschiktheid kinderprogramma's

Cathy Spierenburg, voormalig netcoördinator van Z@ppelin, werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Jeugd en Gezin aan Mediasmarties, een informatiesysteem voor ouders om te achterhalen of een televisieprogramma, game of website geschikt is voor hun kind. Donderdag wordt de Mediasmarties Academie geopend, waar pabo-studenten worden opgeleid om media voor kinderen te beoordelen.

“Wat kinderen thuis op tv of internet zien, heeft impact op hun gedrag. Daar moeten leerkrachten iets mee. De technische veranderingen gaan sneller dan het licht, dat kan een gemiddelde leerkracht niet bijhouden naast zijn werk. Bovendien is het mediaanbod erg groot. Op televisie alleen al: Z@ppelin, Disney, Nickolodeon. Dat is meer dan 50 uur kinder-tv per dag. In de traditionele opleiding voor leerkrachten wordt daar weinig aandacht aan besteed, dat moet veranderen”, aldus Spierenburg in De Volkskrant.

De Mediasmarties academie is virtueel. Pabo-studenten kunnen zelf met de opleiding aan de slag. Ze krijgen eerst een assesment om te achterhalen wat ze al van het onderwerp weten. Daarna krijgen ze vijf colleges, onder meer over de ontwikkeling van het kind, en over het medialandschap. Dan leren we ze een methode om alle media op dezelfde manier, onafhankelijk en objectief te analyseren en beoordelen.

In november wordt een onlinecatalogus gepubliceerd. Ouders kunnen daar een persoonlijke profielpagina aanmaken voor hun kind. Zo krijgen ze iedere week een mediagids, waar ze kunnen vinden wat geschikt is voor hun kind.

Lees verder bij De Volkskrant

Bericht delen