Mediamakers bieden Mariëtte Hamer petitie tegen grensoverschrijdend gedrag aan
woensdag 6 juli 2022

Mediamakers bieden Mariëtte Hamer petitie tegen grensoverschrijdend gedrag aan

Na de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Media Park door het programma BOOS, is het nu tijd om echt werk te maken van de aanpak tegen deze misstanden in de mediasector.

Met die boodschap spraken mediamakers en vakbond FNV woensdag met Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, over cultuurverandering in de media- en cultuursector. Ze gaven Hamer een aantal stevige aanbevelingen en een petitie getekend door bijna 9000 mensen. Bestuurder Andrée Ruiters van FNV Media & Cultuur: “We zien dat er langzaam dingen aan het veranderen zijn, maar er is nog een weg af te leggen.”

Actrice Fatma Genç, mediamaker Hilde de Jong, Chafina Bendahman van ROSE Stories en FNV-bestuurder Andrée Ruiters wilden vandaag namens duizenden media- en cultuurmakers vooral bij regeringscommissaris Hamer duidelijk maken hoe breed gedragen de roep om een cultuurverandering binnen de media- en cultuursector is en in gesprek gaan over oplossingen.

De petitie #kijknietweg, die zij samen met een grote groep andere mediamakers startten, is bijna 9.000 keer ondertekend. Daarin spreken de makers zich uit tegen misstanden in hun sector en roepen om meer aandacht voor een veilige werkomgeving. De petitie is getekend door onder andere actrice Hadewych Minis, Europarlementariër Samira Rafaela en acteur Najib Amhali.

Aanbevelingen
Ruiters: “We hebben woensdagmiddag een heel open en prettig gesprek gevoerd met Mariëtte Hamer. Daarin kregen we de ruimte om eigen ervaringen en onze belangrijkste aanbevelingen te delen.” Een van die aanbevelingen heeft betrekking op het doorbreken van de ongelijke machtsverhouding op het Media Park. Volgens de makers en de FNV is een belangrijke stap om de positie van freelancers te verstevigen door hen betere contracten te bieden, met meer zekerheid en betere tarieven. Te vaak bevinden freelancers evenals makers met tijdelijke contracten zich in een te grote afhankelijkheidspositie.

Vertrouwenspersoon
Verder vroeg de delegatie mediamakers aandacht voor betere preventie en voor goede zorg voor slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag. Een onafhankelijk vertrouwenspersoon toegankelijk voor iedereen zou daarin wat hen betreft een belangrijke rol moeten spelen. Ook is een evenredige vertegenwoordiging (gender en kleur) in de media van groot belang..

Mechanismen
De aanbevelingen vielen in vruchtbare aarde bij Mariëtte Hamer: “Dit gesprek met media- en cultuurmakers geeft wederom inzicht in de mechanismen die leiden tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Gelukkig zijn we het eens met elkaar dat het tijd wordt om dat patroon te doorbreken.” Afgesproken is dat er tussen Hamer en de mediamakers contact blijft.

Bron: FNV Media & Cultuur/BM
Foto: Andrée Ruiters, Mariëtte Hamer, Fatma Genç

Bericht delen