‘Media-informateur’ Jan Slagter adviseert formatie
woensdag 17 januari 2018

‘Media-informateur’ Jan Slagter adviseert formatie

In Den Haag wordt op dit moment door VVD, CDA, D66 en GroenLinks een nieuw kabinet geformeerd. Welke rol speelt de toekomst van de media in deze onderhandelingen? Omroepplatform Spreekbuis vroeg Jan Slagter van Omroep MAX, wat voor advies hij aan de formatietafel zou geven wanneer hij de rol van media-informateur op zich zou nemen. 

Slagter: “Ik weet niet of ze mij aan tafel willen. Ik ben zeker geen grijze muis in Hilversum. Ik zou aan de formatietafel voorstellen dat de politiek eens vraagt wat het publiek wil. En dat ze zich niet laten informeren door zogenaamde mediadeskundigen en Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant. Die meningen en columns ken ik nu wel.”

Volgens Slagter wil mediastaatssecretaris Sander Dekker bloed zien en wil hij dat alle (amusement)programma’s verdwijnen. “Waarom? Aan het publiek wordt niet gevraagd: wat vinden jullie er eigenlijk van? Vinden jullie het erg als Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt of Wie is de Mol? verdwijnen?,” aldus Slagter.

Slagter zegt dat de politiek zich vergist wanneer ze dat niet zouden doen. “Als de mediastaatssecretaris en de Kamer het straks té bont gaan maken, dan moeten wij als omroepen het publiek gaan inschakelen. Dan ga ik stemadviezen geven en zeggen: zij willen dat die programma’s verdwijnen. Dan moeten we inderdaad Haagse namen en rugnummers roepen om te weten wie de vijand is.”

De Omroep MAX-directeur heeft zich in het verleden ook kritisch geuit over de NPO, maar over Shula Rijxman als nieuwe voorzitter is hij zeer te spreken. Volgens hem staat zij haar mannetje in het debat rond het verdwijnen van amusement bij de publieke omroep. “Rijxman doet het hartstikke goed en staat voor de omroepen en de NPO als geheel. Ze verbindt ons. Ook Shula wil Den Haag laten zien dat we het met elkaar eens zijn en dat we het hartstikke goed doen op televisie. We zijn marktleider. We moeten nu constructief kijken hoe we de publieke omroep sterker kunnen maken.”

Bron: Spreekbuis/BM

Bericht delen