Maurice de Hond verliest zaak rond podcast en film over Deventer moordzaak
vrijdag 31 maart 2023

Maurice de Hond verliest zaak rond podcast en film over Deventer moordzaak

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft donderdag een rechtszaak rondom de vertoning en verspreiding van een film en podcast over de Deventer moordzaak verloren. De Hond spande de zaak aan, omdat hij vindt dat De Veroordeling en De Deventer Mediazaak hem “met opzet wilden beschadigen”.

De makers van de film en de podcast zouden volgens De Hond bewust een karikatuur van hem hebben gemaakt. Met een rechtszaak wilde de opiniepeiler ervoor zorgen dat beide titels niet langer beschikbaar waren voor het publiek. Ook eiste hij een schadevergoeding, omdat de film en de podcast een negatieve invloed op zijn inkomen zouden hebben gehad.

Volgens de makers zou een verbod een “disproportionele en verstrekkende beperking van de vrijheid van meningsuiting” betekenen. Beide publicaties gaan niet alleen over De Hond. Bovendien is zowel de podcast als de film gebaseerd op een boek van journalist Bas Haan uit 2009, dus de inhoud is niet nieuw. De rechter ging mee in de argumenten van de makers en stelde De Hond in het ongelijk.

De Hond veroordeeld wegens smaad
De film en de podcast draaien om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. Boekhouder Ernst Louwes werd hiervoor veroordeeld. Maar De Hond hield zonder bewijs vol dat de klusjesman achter de moord zat. Via optredens in talkshows en publicaties in kranten bleef de opiniepeiler de klusjesman beschuldigen.

In 2007 werd De Hond wegens smaad veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de klusjesman en diens vriendin. Ook werd bepaald dat De Hond de twee niet meer in verband mag brengen met de dood van Wittenberg.

De Veroordeling verscheen in 2021. Het verhaal volgt journalist Haan (Fedje van HuĂȘt), die jarenlang onderzoek deed naar de zaak. De film won meerdere Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en beste acteur (Van HuĂȘt).

Bron: Nu.nl/BM
Foto: EenVandaag

Bericht delen