MasterChef in Guinness Book of World Records
woensdag 17 januari 2018

MasterChef in Guinness Book of World Records

MasterChef is opgenomen in het Guinness Book of World Records als het meest succesvolle kook tv-format ter wereld. Het programma van Endemol Shine wordt inmiddels in 52 landen uitgezonden. MasterChef werd in gelanceerd in 2005 in Engeland. Het programma is sinds 2009 ook te zien in Australië, werd in de VS bekroond met een Emmy en is nog altijd een grote hit in Azië, Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, Scandinavië en tal van Europese landen.

MasterChef scoorde dit jaar bij BBC One een record met 6,5 miljoen kijkers en een marktaandeel van 25,1 procent. Het programma volgt amateurchefs in hun strijd om de titel MasterChef. De reeks heeft inmiddels meer dan honderd professionele chefs opgeleverd. Zo richtte Thomasina Myers uit de eerste Britse serie de Wahaca restaurantketen op, schreef zeven kookboeken en presenteert inmiddels zelf een kookprogramma. Adam Liaw won het tweede seizoen in Australië, schreef vijf kookboeken en is gastheer van het tv-programma Destination Flavour. In Spanje werkt inmiddels 85 procent van de deelnemers in voedselgerelateerde bedrijven.

Peter Salmon, Chief Creative Officer Endemol Shine Group: “We zijn er trots op producent van MasterChef te zijn, het wereldwijde fenomeen dat in meer dan vijftig landen te zien is en dat we samen met Franc Roddam hebben ontwikkeld. Onze lokale productiebedrijven streven ernaar om lokale smaak, cultuur, kleur en karakter in het format te verweven. Ik denk dat dat een groot deel van het succes verklaart.”

Internationaal heeft het formaat diverse spinoffs, zoals MasterChef Junior, dat te zien is in 27 landen. In een aantal landen zijn ook Celebrity MasterChef en MasterChef: The Professionals te zien. MasterChef is sinds dit jaar ook te zien in China en bereikte daar in totaal 25 miljoen kijkers. En ook de digitale footprint van MasterChef groeit. Het programma genereerde meer dan 0,75 miljard views op YouTube als Facebook en heeft meer dan twintig miljoen volgers op social media wereldwijd.

Bron: Endemol Shine/BM

Bericht delen