Marieke de Vries nieuwe gezicht van NOS in China
NOS-verslaggeefster Marieke de Vries verhuist deze zomer naar Peking, waar zij de nieuwe multimediale correspondent voor de NOS in China wordt. De Vries zal hier samenwerken met freelance correspondente Karen Eshuis, die zich vooral richt op radio. Bij afwezigheid is Eshuis de vervanger van De Vries.
De Vries is sinds 2004 algemeen verslaggever bij de NOS, onder meer van het Koninklijk Huis. Vanaf 2010 is zij ook plaatsvervangend chef van de binnenlandredactie van NOS Nieuws. Eerder werkte De Vries gedurende acht jaar voor de nieuwsprogramma’s van SBS, waaronder Hart van Nederland.
De Vries over haar overstap: “Een prachtige voortzetting van mijn journalistieke carrière. Door de vele reizen met het koninklijk gezelschap heb ik me al vaak mogen onderdompelen in andere culturen. Die reizen zijn te kort om een land echt te leren kennen. Het correspondentschap geeft me nu de kans om dat in China wel uitgebreid te doen. Een droom die uitkomt. En een hele uitdaging om de culturele, politieke en economische ontwikkelingen van deze opkomende wereldmacht begrijpelijk over te brengen op het Nederlandse publiek.”
De Vries hoopt door menselijke verhalen te vertellen en begrijpelijke analyses te geven China wat ‘dichterbij’ te brengen. “Het ‘Nieuwe China’ is namelijk niet alleen meer het strak bestuurde communistische land, waar vrijheid van meningsuiting nog steeds bevochten moet worden, maar ook een land met hippe jongeren en volop technologische ontwikkelingen. Over al die zaken wil ik straks als correspondent op een heldere manier berichten op internet, radio en tv.”
Gerard van den Broek, chef buitenland van NOS Nieuws, ziet in De Vries een waardige opvolger voor de huidige China-correspondent Wouter Zwart, die eind dit jaar naar de Verenigde Staten vertrekt: “Marieke is met haar brede internationale ervaring als multimediaal verslaggever in staat de snelle ontwikkelingen in China te verslaan. Het is voor de NOS belangrijk om, net als nu met Wouter Zwart, een sterke correspondent te hebben in dit land, een wereldmacht in wording, dat veel vraagt van een correspondent: tact, doorzettingsvermogen, en de capaciteiten om zowel politieke analyses te maken als mooie reportages over de Chinese samenleving.”
Bron: NOS