Margriet van der Linden en Jessie Maya genomineerd voor Pride Award
donderdag 4 juli 2019

Margriet van der Linden en Jessie Maya genomineerd voor Pride Award

De genomineerden voor de Pride Award 2019 zijn bekend. De vijf bekende LHTBI-helden die kans maken op de begeerde Award zijn: tv-presentator Margriet van der Linden, YouTuber Jessie Maya, fotograaf Erwin Olaf, voetballer Merel van Dongen en actrice Romana Vrede.

AVROTROS reikt dit jaar voor het eerst een Pride Award uit aan één bekende LHTBI-held en een onbekende LHTBI-held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LHTBI-community. De twee Awards worden op donderdag 1 augustus uitgereikt tijdens een feestelijk evenement in VondelCS, Amsterdam.

Jury
De vijf genomineerden zijn uitgekozen door een jury bestaande uit juryvoorzitter Cornald Maas (presentator AVROTROS), Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Frits Huffnagel (voorzitter Amsterdam Pride). Cornald Maas over de vijf genomineerden: “Het zijn alle vijf personen die, juist in tijden dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn toch onder druk komen te staan, op onderscheidende wijze hun nek uitsteken en daarmee van onschatbare waarde zijn voor de LHBTI-gemeenschap.”

Merel van Dongen
De profvoetbalster speelt in het Nederlands elftal, is openlijk lesbisch en spreekt zich regelmatig uit voor meer openheid in de voetbalwereld. Juist ook in het mannenvoetbal. Ze maakt hiermee een belangrijk taboe in de voetbalwereld bespreekbaar.

Margriet van der Linden
De presentator maakte het programma ‘How to be gay’, waarin zij naar landen reist waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt. Hierin laat zij aan een groot publiek zien dat de rechten van LHTBI-ers wereldwijd nog onder druk staan. Daarnaast is er in Margriets talkshow ‘M’ bovengemiddeld veel aandacht voor LHTBI-onderwerpen. Hiermee vervult zij een belangrijke agendasettende rol.

Jessie Maya
Maakte YouTube-video’s over de transitie van Jeroen naar Jessie. Heeft een grote schare aan volgers en maakt haar transitie bespreekbaar en toegankelijk voor veel (jonge) mensen. Dat doet ze in het Nederlands, de taal die ze trouw wil blijven omdat ze op deze wijze zoveel mogelijk Nederlandse jongeren met haar verhaal bereikt.

Erwin Olaf
De fotograaf heeft momenteel een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag ter ere van zijn 60-jarige verjaardag, waarin de LHTBI-gemeenschap een belangrijke rol speelt. Michiel van Erp maakte de documentaire ’The Legacy’ over Olaf, waarin hij een duidelijk statement maakt: hij zal zich altijd openlijk blijven verzetten tegen elke vorm van (homo)discriminatie. Olaf maakt zich al jaren hard voor LHTBI-ers en spreekt zich daar veelvuldig over uit, waarbij hij de taboes nooit schuwt.

Romana Vrede
Actrice die altijd bereid is patronen te doorbreken en geen gelegenheid onbenut laat om zich daar openlijk over uit te spreken. Hokjes bestaan voor haar niet. In het tv-programma ‘Volle Zalen’ merkte ze op dat het hokje ‘zwarte lesbische actrice met een gehandicapt kind’ nu eenmaal niet bestaat. Afgelopen seizoen speelde ze wederom de bejubelde voorstelling over haar autistische zoon Charlie. In interviews stak ze haar nek uit en gaf ze meer dan eens aan dat in een vrije, tolerante samenleving niemand mag worden uitgesloten.

Stem hier op jouw favoriete bekende LHTBI-held en draag hier jouw persoonlijke onbekende LHTBI-held voor.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen