dinsdag 16 januari 2018

"Makers BNN-VARA hebben lef"

Tijdens de winterpresentatie van BNN-VARA prees algemeen directeur Gerard Timmer het lef van de fusieomroep: “BNN-VARA is het huis van twee ijzersterke mediamerken: BNN en VARA. We zetten in op een breed én jong publiek en nemen de ruimte om de kijker en de luisteraar te bedienen via de vertrouwde maar ook de nieuwe media: de media die we kennen en de media die we willen onderzoeken.”

“Ogenschijnlijk doen we dat vanuit twee uiteenlopende flanken, die van BNN en die van VARA, maar wat al onze makers met elkaar verbindt is lef. Dat is het DNA van de omroep. Het vraagt om lef om met ZEMBLA de onderste steen boven te willen halen. Het vraagt om lef om Coen en Sander te vervangen op NPO 3FM. Het vraagt om lef om met 18 vloggers te experimenteren in een succesvol bestaand reisprogramma. Het vraagt om lef om live op NPO1 colleges te geven. Zomaar wat voorbeelden. Ik durf de stelling aan dat BNN-VARA meer dan ooit haar lef toont in het nieuwe seizoen. En gegeven het programmapakket dat wij vandaag presenteren wil ik er nog wel één aan toevoegen: BNN-VARA kan niet zonder de publieke omroep. Maar de publieke omroep kan niet zonder BNN. En niet zonder de VARA.”

BNN-VARA richt zich ook in het nieuwe seizoen op een breed én jong publiek. Van een tiendelig eerbetoon aan de arbeider in de documentaireserie De Strijd (met Gerdi Verbeet en Erik Dijkstra) tot een talentenjacht voor de beste urban sporters van Nederland in The Freestyle Games (met Jan Versteegh en Geraldine Kemper). Van De levende Rivier, een indrukwekkende driedelige Vroege Vogels-special van Nieuwe Wildernis-maker Ruben Smit, tot de lekker vieze smaak van roem in het nieuwe programma van Filemon Wesselink.

Het nieuwe seizoen brengt ook nieuw drama: het antwoord op Volgens Robert in Volgens Jacqueline (met Peter Blok en Jacqueline Blom), het rauwe leven van een kickbokser in Vechtershart (met Waldemar Torenstra), het leven van een politiek incorrecte lerares in Tessa (met Thekla Reuten) en De Affaire, een miniserie waarin journalistieke kwesties uit de werkelijkheid in een fictieve arena worden ontrafeld (met Peter Blok en Kiki van Deursen.) Sinan Can gaat vijf jaar na de Arabische Lente terug naar deze regio om te achterhalen hoe het Leven na de Lente er uit ziet. Fidan Ekiz reist voor De Pen en het Zwaard naar conflictgebieden om te onderzoeken en te ervaren wat de drijfveer is van onafhankelijke journalisten die te maken hebben met continue dreiging. En Sophie Hilbrand duikt in Sophie in de Kreukels in de wereld van botox en fillers.

BNN-VARA brengt naast de nieuwe programma’s, documentaires, cabaret en satire het komende seizoen acht dagelijkse shows op radio en tv. Met De Nieuws BV op NPO Radio 1, gepresenteerd door Willemijn Veenhoven en Eric Corton, de nieuwe ochtendshow van Gerard Ekdom op NPO Radio 2, Giel, Timur en Rámon Open Radio, Frank <3 en Dit is Domien op NPO 3FM en De Wereld Draait Door en Pauw op NPO 1. Naast nieuwe programma’s blijft BNN-VARA investeren in vertrouwde titels. Dit jaar zijn er veel jubilea bij de omroep: het is niet alleen het jaar van het 90-jarig bestaan van de VARA, maar ook dat van het 20-jarig bestaan van ZEMBLA, het 10 jarig bestaan van De Wereld Draait Door, de 10e verjaardag van Spuiten en Slikken, het 25-jarig bestaan van KASSA en het 60-jarig bestaan van Vroege Vogels.

Bron: BNN-VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen