Maakt brexit Amsterdam mediahoofdstad van Europa?
woensdag 17 januari 2018

Maakt brexit Amsterdam mediahoofdstad van Europa?

Amsterdam maakt grote kans op het binnenhalen van de mediabedrijven die Groot-Brittannië na de brexit moeten ontvluchten om hun Europese uitzendrechten te behouden. Die conclusie trekt het Parool. Amsterdam mag de brexit-banken dan grotendeels mislopen, de stad maakt grote kans op de opvang van een Britse media-exodus, aldus de krant.

Ook veel datacentra maken zich op om Engeland te verlaten. Amsterdam geldt ook voor die branche als kansrijk alternatief. Door brexit loopt volgens het Britse onderzoeksbureau Expert Media Partners (EMP) ongeveer de helft van de 650 mediabedrijven in Groot-Brittannië gevaar. Zij vertegenwoordigen 12.000 medewerkers en vijf miljoen pond omzet. Mediabedrijven kunnen op basis van de vergunningen van de Britse toezichthouder Ofcom in de hele EU uitzenden. Na brexit zijn die uitzendrechten echter waardeloos. De bedrijven zullen dan in één van de overgebleven lidstaten vergunningen moeten regelen. Volgens de Britse omroeporganisatie CBA moeten zij daarom volgend voorjaar een keuze hebben gemaakt. Discovery Channel en Disney lieten al weten serieus een verhuizing te overwegen. Ook mediabedrijven als NBC Universal, Turner Broadcasting en Modern Times Group zijn nu nog gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Amsterdam heeft volgens Het Parool een streepje voor als uitvalsbasis, omdat hier al het Europees hoofdkantoor van de Amerikaanse gigant Viacom (onder meer MTV) is gevestigd, evenals het niet-Amerikaanse hoofdkantoor van Netflix. Net als in de financiële wereld, geldt vooral Dublin als concurrent, gevolgd door Parijs.

Bron: Parool/BM

Bericht delen