Love Island biedt meer begeleiding na zelfmoord oud-kandidaten
woensdag 20 maart 2019

Love Island biedt meer begeleiding na zelfmoord oud-kandidaten

De deelnemers aan de populaire realityserie Love Island krijgen in het vervolg meer ondersteuning, heeft het Britse netwerk ITV besloten. Het programma kreeg veel kritiek, vooral op sociale media, nadat een tweede oud-deelnemer zichzelf afgelopen week van het leven had beroofd.

“Wanneer zoiets vreselijks als dit gebeurt, is het logisch om te kijken of het voorkomen had kunnen worden”, zegt producent Richard Cowles. Komend seizoen kiest de serie ervoor om actief hulp aan te bieden en niet te wachten tot een deelnemer zelf aan de bel trekt. De vrijgezellen krijgen niet alleen een gesprek met een therapeut, maar ook hulp om beter om te gaan met de aandacht op sociale media en hun financiën.

Cowles zegt dat de veranderingen worden doorgevoerd naar aanleiding van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek dat een half jaar geleden is begonnen, en niet door de recente zelfmoord van oud-kandidaat Mike Thalassitis.

Love Island is een realityserie waarin onbekende jonge vrijgezellen zes weken verblijven in een villa op een eiland om daar de ‘ware liefde’ te vinden. Het past in het straatje van andere veelbekeken realityprogramma’s, zoals Temptation Island en Ex on the Beach, die zijn opgekomen na het grote succes van Big Brother. Het grootste verschil is dat kijkers bij Love Island een belangrijke rol spelen, want die kunnen via een app op hun favoriete koppel stemmen.

Het was niet de eerste keer dat een oud-deelnemer zichzelf van het leven berooft: het Britse model Sophie Gradon (32) deed drie jaar geleden mee aan de serie en pleegde twee jaar daarna ook zelfmoord. Haar familie wil dat haar dood verder wordt onderzocht. De serie kreeg na dat nieuws veel kritiek te verduren, van sociale media tot de politiek.

RTL Nederland is bezig met een Nederlandse variant van Love Island en zegt: “De begeleiding van de deelnemers van dit soort realityprogramma’s heeft bij ons hoge prioriteit. Er is een streng selectieproces, inclusief psychologische screening. Daarnaast is er zowel voor, tijdens als na het programma professionele psychologische begeleiding. Zowel actief als reactief en zonder eindtermijn.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen