Lokale omroepen staan op rand van de afgrond
woensdag 23 januari 2019

Lokale omroepen staan op rand van de afgrond

Het is vijf voor twaalf voor de lokale journalistiek. Volgens het Commissariaat voor de Media blijkt dat eenderde van alle lokale omroepen zware financiële problemen heeft. Een aantal dreigt nu zelfs failliet te gaan. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag.

“We redden het nog een paar maanden”, zegt Flip van Willigen, directeur van streekomroep 1Twente vanaf de lokatie in Enschede. “Als er geen extra financiële middelen bijkomen kunnen we dit werk zo niet langer doen.” Dagelijks werken er zo’n 45 personen, waarvan 13 mensen betaald, de rest is vrijwilliger of volgt een opleiding. “Men vindt dat wij moeten voortbestaan, maar wie gaat dat regelen en financieren?”

1Twente en Zuid-West Brabant zijn twee voorbeelden van streekomroepen, waar verschillende lokale omroepen onder vallen. Ze verkeren in acute geldnood en staan aan het randje van de afgrond. Als ze omvallen, is dat een ramp, zegt Marc Visch van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). “Het is vijf voor twaalf. Als lokale omroepen verdwijnen, dan zal dat gevolgen hebben voor onze democratie.”

We hebben in Nederland ongeveer 250 lokale omroepen. Tweederde daarvan is financieel ongezond. En eenderde heeft zelfs ernstige financiële zorgen, blijkt uit de meest recente cijfers van het Commissariaat voor de Media.

Visch vindt het frappant dat de landelijke omroep 800 miljoen krijgt, de provinciale omroepen 170 miljoen en dat de lokale omroepen het slechts met 10 miljoen euro moeten doen. “Dat is veel te weinig. Het Rijk wijst naar gemeenten, gemeenten wijzen naar de markt. Maar uit de markt is steeds minder geld te halen; reclame-inkomsten drogen op.”

Visch stapt daarom namens de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen naar het Rijk om de minister een extra potje te vragen. “Lokale journalistiek is cruciaal. Het is de journalistiek die mensen in het hart raakt. Maar vooral: het is belangrijk dat journalisten gemeenteraadsleden kunnen blijven controleren. En daar is simpelweg geld voor nodig”, vindt Visch.

Bron: EenVandaag/BM

Bericht delen