dinsdag 16 januari 2018

Lock en Slagter: publieke omroep sterk door leden

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, pleitte er op donderdag 9 januari in zijn nieuwjaarstoespraak voor om omroepleden minder belangrijk te maken. Dat valt niet goed bij de omroepen.

“De leden dragen flink bij aan de programmering. Dankzij hen kunnen we miljoenen euro’s per jaar investeren in onderscheidende programma’s. Programma’s als The Passion, Geloven op 2 en Adieu God? zouden bijvoorbeeld niet mogelijk zijn, zonder hun steun,” zegt EO-directeur Arjan Lock.

Hagoort wekt de suggestie dat omroepen vooral met zichzelf bezig zijn en meer naar het geheel moeten kijken. Arjan Lock: “De diversiteit aan omroepverenigingen, met gezamenlijk meer dan drie miljoen leden, vormt het fundament onder het publieke bestel. We voelen ons als EO heel erg onderdeel van en medeverantwoordelijk voor het geheel van de publieke omroep. Met elkaar vertegenwoordigen we de samenleving en als EO leveren we daar een eigen, unieke bijdrage aan. Dat is juist door een sterke band met onze leden mogelijk. Als we dat overboord zetten, hollen we de publieke omroep uit. En dat is het laatste dat we moeten willen.”

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, laat zich uit in vergelijkbare bewoordingen. “Zonder de inkomsten van de leden is het onmogelijk voor omroepen bepaalde programma’s te maken. Het ledental is nu al niet meer bepalend voor het toewijzen van zendtijd. Omroepen moeten minimaal 150.000 leden hebben en krijgen hetzelfde garantiebudget en zendtijd, ongeacht het aantal leden boven de 150.000. Hagoort zou juist blij moeten zijn dat er nog zoveel leden zijn, die zich betrokken voelen bij de omroepen”, aldus Slagter

Bron: EO/NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen