dinsdag 16 januari 2018

Live tv-kijken via mobiele telefoon verdubbeld

Volgens het Consumer Panel onderzoek van Telecompaper wordt de mobiele telefoon steeds vaker gebruikt voor andere functies dan communicatie. Het aantal mensen dat live televisie kijkt via de mobiele telefoon is verdubbeld in vergelijking met 2012.

Telecompaper constateert in de meting van oktober 2015 een duidelijk stijgende lijn in het gebruik van mobiele toestellen als afstandsbediening voor tv, navigatie en om live tv te kijken. De telefoon wordt behalven voor bellen en sms-en gebruik als afstandsbediening voor een tv of mediabox (zoals Apple TV, Google Chromecast), het regelen van bankzaken, als persoonlijke hotspot, voor navigatie en als wekker of horloge.

Telecompaper maakt ook de vergelijking met eerdere metingen van het Consumer Panel. Het blijkt dat het mobieltje vaker wordt ingezet als afstandsbediening, voor navigatie of om live tv te kijken. Het gebruik van een mobiel toestel is in vergelijking met drie jaar geleden als afstandbediening voor tv of mediabox meer dan verdubbeld, van 2 naar 5 procent. Bij live tv-kijken is er sprake van een verdubbeling van 5 procent in 2012 naar 10 procent in oktober 2015.

Volgens Telecompaper kan de groei in het gebruik voor live tv-kijken te maken hebben met de groeiende penetratie van smartphones, deze steeg van 56 procent in 2012 naar 84 procent in 2015 volgens het recent verschenen Dutch Smartphone Users Rapport. Ook onderzoeksbureau GfK publiceert regelmatig onderzoek naar het gebruik van digitale apparaten. GfK vond in de meting van december 2014 dat 12 procent van de smartphone gebruikers zijn mobiele telefoon gebruikte om tv te kijken, zowel live als niet live. Voor de tablet bezitters was dit 32 procent. In december 2015 publiceert GfK de nieuwe resultaten.

Bron: SPOT/Broadcast Magazine

Bericht delen