dinsdag 16 januari 2018

Laatste uitzending Joodse Omroep

De Joodse Omroep verdwijnt uit het publieke omroepbestel. Maandagavond is de laatste televisie-uitzending te zien: de documentaire 2 Doc Little Angels om 20.25 uur op NPO 2. De laatste radio-uitzending is op 27 december op NPO Radio 5.

Liitle Angels is een documentaire van regisseur Marco Niemeijer en kreeg onlangs de Europese filmprijs Prix Europa 2015.

De Joodse Omroep is een zogeheten 2.42 omroep, die zendtijd heeft omdat de omroep een specifieke levensbeschouwing vertegenwoordigt. Het kabinet heeft enkele jaren geleden besloten dat deze omroepen moeten verdwijnen. Ook de IKON, RKK, OHM, ZvK en de Moslim Omroep verdwijnen per 1 januari uit het bestel.

“Met de uitzending van Little Angels komt een einde aan het tijdperk waarin de Joodse gemeenschap over een eigen zuiltje in het publieke bestel beschikte”, zegt directeur Alfred Edelstein, die er als een leeuw voor heeft gevochten om zijn organisatie te laten voortbestaan.

Vanaf het nieuwe jaar zal de Joodse programmering niettemin worden overgenomen door de EO. “Het schrappen van de uitzendlicentie van de Joodse Omroep is natuurlijk een trieste zaak, maar na een aantal goede gesprekken hebben wij de overtuiging dat de EO de allerbeste uitgangspositie biedt om de Joodse identiteit wel binnen de publieke omroep te laten voortbestaan”, aldus Edelstein.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen