dinsdag 16 januari 2018

Kwalificatieduels Oranje naar NOS

De NOS heeft een belangrijke slag geslagen op het gebied van voetbalrechten. Ook de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS. De afgelopen jaren werden deze wedstrijden uitgezonden door SBS.

Eerder al bemachtigde de NOS de rechten van de eindtoernooien zelf. Vanaf komende zomer zijn hierdoor alle belangrijke wedstrijden van Oranje bij de NOS te volgen: van Brazilië 2014 tot en met Rusland 2018. Het gaat in totaal om twintig kwalificatie-interlands van het Nederlands elftal – uit én thuis – plus eventuele play-offs: het hele verhaal hoor en zie je bij de NOS. Live en op televisie, radio en internet. Ook heeft de NOS de samenvattingsrechten verworven voor de EK- en WK-kwalificatieduels van de andere Europese landen.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, over de verhuizing van Oranje: “Dit is een belangrijk contract voor de afdeling sport, geweldig voor de NOS en onmisbaar voor de publieke omroep. Nu gaan we proberen de  Eredivisie of UEFA Champions League binnen te halen. Hoe dan ook, de NOS is door dit contract in ieder geval tot en met 2018 verzekerd van topvoetbal.”

Het is voor het eerst dat de televisierechten van de EK- en WK-kwalificatiereeks zijn verkocht door de Europese voetbalbond UEFA. Tot nu toe werden de rechten van de thuiswedstrijden verkocht door de KNVB, terwijl de rechten van de uitwedstrijden apart moesten worden aangekocht via een agentschap of via de bond in kwestie.

Het is bijna twintig jaar geleden dat de NOS de kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het laatst uitzond. Dat was in 1995 op weg naar het Europees kampioenschap in Engeland. Destijds had de NOS alleen de rechten van de uitwedstrijden.

Bron: NOS

Bericht delen