KRO-NCRV sleept Videoland voor de rechter
zaterdag 25 maart 2023

KRO-NCRV sleept Videoland voor de rechter

Er is een conflict ontstaan over de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. Omroep KRO-NCRV probeert via de rechter te voorkomen dat streamingdienst Videoland de docu over de autistische Kees Momma in zijn aanbod opneemt.

De twee partijen treffen elkaar dinsdag in een kort geding. Inzet is het recht om de documentaire Het beste voor Kees te mogen uitzenden. De film over de autistische Kees Momma die op zijn 49ste nog bij zijn ouders thuis woont was destijds een grote hit.

Nu het vervolg op die documentaire, getiteld Kees vliegt uit, bijna in première gaat bij streamingdienst Videoland is er onenigheid ontstaan over de licentie van de eerdere documentaire. Videoland-eigenaar RTL meldt een licentie van maker Monique Nolte te hebben gekocht. KRO-NCRV, die Het beste voor Kees destijds uitzond en meerdere malen herhaalde, stelt nog steeds eigenaar te zijn van die licentie.

“De documentaire is tot stand gekomen met publiek geld. De rechten voor uitzending liggen bij de publieke omroep”, reageert woordvoerder Matthijs de Bruijn namens KRO-NCRV. “We hebben met RTL gesproken over de voorgenomen online release, maar helaas zijn we daar niet samen uitgekomen. Daarom zien we ons genoodzaakt de rechter te vragen om hierover duidelijkheid te scheppen.”

Bron: AD/BM

Bericht delen