dinsdag 16 januari 2018

KRO-NCRV deelt geld en dekens uit

KRO-NCRV geeft tonnen uit aan goede doelen en fleecedekens voor leden. Hiermee wil de omroep voorkomen dat 900.000 euro terugvloeit naar het ministerie. Dat meldt het AD vandaag. Het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur eisen opheldering, zo schrijft de krant.

In oktober kwam de omroep erachter dat ze dankzij de fiscus een financiële meevaller hadden, waardoor dit jaar bijna 900.000 euro meer te besteden was dan verwacht. Volgens de omroep kwam de meevaller onverwachts en is er mede vanwege het 90-jarig jubileum van de KRO voor gekozen ’trouwe leden een presentje te geven en twee goede doelen te steunen’.

‘Een trouw lid heeft bij ons een warme plek’, staat er op de kaart die leden ontvingen bij een fleecedeken. Vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem kan 120.000 euro bijschrijven op haar rekening en mag twee auto’s op kosten van de omroep laten rondrijden. Kinderbibliotheek My Book Buddy krijgt bijna 30.000 euro.

Omdat publieke omroepen naast ledengeld ook belastinggeld ontvangen, is de afspraak dat overschotten aan het eind van het jaar naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terugvloeien. Om dat te voorkomen besloot de vereniging het geld in 2015 alsnog uit te geven. Het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op de naleving van de mediawet, geeft volgens het AD, de omroep tien werkdagen de tijd om opheldering te verschaffen. De NPO laat weten dat het de vereniging vrij staat om hier zelfstandig keuzes in te maken, met instemming van de achterban.

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen