dinsdag 16 januari 2018

Kort geding over adoptieverhaal KRO Brandpunt

Bij de rechtbank in Amsterdam dient vanochtend een kort geding over de inhoud van een reportage over adopties uit Ethiopië van KRO Brandpunt. Dit maakte de omroep donderdag bekend.

De reportage laat zien dat er nog steeds veel mis is rondom adopties uit Ethiopië: gesjoemel met geboortebewijzen, vervalsen van afstandsverklaringen en misleiden van biologische ouders. In deze uitzending is de reconstructie te zien van het verhaal van Betty, een Ethiopisch meisje van 12 jaar.

Vrijdag dient het kort geding dat is aangespannen om aanpassingen door te voeren die volgens KRO Brandpunt ingrijpen in haar redactionele vrijheid. De KRO heeft er het volste vertrouwen in dat de uitzending integraal mag worden uitgezonden op zondag 9 januari.

Het verhaal gaat over Betty die vijf jaar geleden naar Nederland kwam, maar met de adoptieprocedure blijkt van alles misgegaan. Haar leeftijd is vervalst, verjongd van 7 naar 6, en in de adoptiepapieren staat dat haar biologische ouders zouden zijn overleden. Maar ook dat klopt niet. Haar ouders zijn springlevend. Eenmaal in Nederland gaat het mis met het meisje. Ze kan hier niet aarden en belandt bij Bureau Jeugdzorg.

Bron: KRO/Broadcast Magazine

Bericht delen