dinsdag 16 januari 2018

Kort geding Omroep Flevoland over Poldertoren

Omroep Flevoland spant een kort geding aan tegen de gemeente Noordoostpolder. Dit meldt de omroep woensdag in een persbericht. Sinds mei 2012 is de omroep bezig om via de Wet Openbaarheid van Bestuur inzage te krijgen in het rapport over de bouwkundige staat van de Poldertoren in Emmeloord.

Tot nu toe heeft het college van burgemeester en wethouders geweigerd het stuk openbaar te maken. Deze maand wordt in de gemeenteraad gesproken over het rapport. De omroep wil voor die tijd inzage in de stukken om zo de burgers goed te kunnen informeren. Daarom spant ze een kort geding aan om een snelle uitspraak van de rechter af te dwingen.

Omroep Flevoland heeft al een lange bezwaarprocedure achter de rug in deze kwestie. In deze procedure gaf de onafhankelijke commissie aan geen reden te zien waarom het college het rapport niet openbaar maakt. Desondanks besloot het college het advies in de wind te slaan. Tegen dat besluit heeft de omroep weer een beroep ingesteld, maar de behandeling hiervan kan maanden duren, terwijl binnen afzienbare tijd de besluitvorming gaat plaatsvinden.

De omroep vindt het belangrijk dat voorafgaand aan de besluitvorming openbaarheid bestaat. Burgers moeten in de ogen van Omroep Flevoland volledig en helder geïnformeerd worden over de gang van zaken rondom de poldertoren, zeker met de wetenschap dat er in het verleden nogal wat fouten zijn gemaakt door het college, wat is gebleken uit een rapport van de Rekenkamer. Het kort geding met als inzet het rapport op korte termijn te verkrijgen dient vrijdag 15 februari voor de bestuursrechter in Utrecht.

Bron: Omroep Flevoland

Bericht delen