woensdag 17 januari 2018

Klokhuis Wetenschapsprijs voor onderzoek bij kinderen met 3D camera

Het onderzoek ‘Met een 3D camera kijken waarom kinderen kanker krijgen’ is de winnaar van de tweede Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van arts-onderzoeker Drs. Floor Postema (Academisch Medisch Centrum).

Woensdag maakte Klokhuis-presentator Pascal Tan de winnaar bekend tijdens de junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience.

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Er zijn door de Nederlandse universiteiten en umc’s 27 onderzoeken ingezonden, waarvan er tien genomineerd waren. De prijs is voor de tweede keer uitgereikt. 

Het Klokhuis (NTR) bekroont met deze wetenschapsprijs interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

De winnaar is gekozen door kinderen, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben 3.176 kinderen een stem uitgebracht. Het winnende onderzoek behaalde 1.919 van de stemmen. Met dit onderzoek kunnen artsen door middel van een nieuwe techniek met een 3D camera zien of het kind aanleg voor kanker heeft.

De Klokhuis Wetenschapsprijs werd uitgereikt tijdens de Junioropening van InScience op 8 november in LUX, Nijmegen. Naast de uitreiking van de prijs, werd de première van de Klokhuis-aflevering Wonen op Mars getoond, het winnende onderzoek van afgelopen jaar. Ook over het winnende onderzoek van dit jaar wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gemaakt.

InScience is het grootste wetenschapsfilmfestival van Nederland dat zich richt op het snijvlak tussen wetenschap, maatschappij en kunst. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten, een educatieprogramma voor jongeren en kunst. De derde editie van het festival vindt plaats tot en met 12 november in LUX, Nijmegen.

Bron: NTR/BM

Bericht delen