Kinderen helpen walvissen met NPO Zapp Your Planet: Plasticjagers
vrijdag 14 mei 2021

Kinderen helpen walvissen met NPO Zapp Your Planet: Plasticjagers

In samenwerking met NPO Zapp, EO en het Wereld Natuur Fonds (WWF) start vrijdag 14 mei de actie Zapp Your Planet: Plasticjagers. Kinderen helpen walvissen door samen met Zappers Freek Vonk, Niek Roozen, Anne-Mar Zwart, Anne Appelo en Janouk Kelderman te jagen op plastic.

Met het inzamelen van statiegeldflessen kunnen ze geld ophalen voor de actie. Met het ingezamelde geld wil WWF de toestroom van plastic naar zee stoppen. Op 1 juli komt er ook statiegeld op kleine flesjes. Die dag wordt uitgeroepen tot de Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette om zoveel mogelijk kleine flesjes in te zamelen. Dan wordt ook het eindbedrag bekend.

De grootste dieren uit de oceaan, de walvissen, hebben onze hulp hard nodig. Walvissen zorgen voor een gezonde zee en helpen tegen klimaatverandering, maar door al het plastic in de zee raken ze verstrikt, slikken ze het in en kunnen ze er zelfs aan doodgaan. Kinderen kunnen daar iets tegen doen: de plasticvervuiling en toestroom van plastic in zee stoppen.

Kinderen ruimen, samen met bekende Zapp-gezichten, zoveel mogelijk plastic rommel op. Tot 1 juli kunnen kinderen de flesjes verzamelen, als een soort Zapp Your Planet-spaarpot, waarna zij de flesjes kunnen inleveren.

Tv-programma
In het EO-programma Zapp Your Planet: Plasticjagers, vanaf zaterdag 5 juni vier weken lang op Zapp rond 10.45 uur, houden Anne Appelo, Anne-Mar Zwart, Freek Vonk en Janouk Kelderman kinderen op de hoogte over de actie. Zo vertelt Freek Vonk elke week iets over walvissen en de problemen die ze tegenkomen door plastic.

Janouk Kelderman en Anne-Mar Zwart gaan langs verschillende plekken in Nederland om uit te vinden hoe we hier omgaan met plastic. Anne Appelo voert wekelijks actie met kinderen in het land, waarbij zij zich kunnen laten uitbetalen in geld óf in statiegeldflessen. Zapp Your Planet: Plasticjagers wordt op Zapp herhaald op zondag rond 12.15 uur en woensdag rond 17.50 uur. De actie loopt tot en met donderdag 1 juli.

Bron: NPO/BM

Bericht delen