dinsdag 16 januari 2018

'Keuze RTL voor Ajax geen journalistiek'

Voetbalclub FC Twente baalt van het gebrek aan media-aandacht op televisie. Ajax krijgt in de Europa League-uitzendingen op RTL telkens de voorkeur boven de Enschedeërs. “Er wordt niet naar journalistiek gekeken, het is puur een commerciële keuze,” zegt Jan van Halst, manager algemene zaken van de titelverdediger.

Wie vanavond het duel van FC Twente tegen het Russische Zenit Sint-Petersburg wil volgen moet naar het stadion of afstemmen op Eredivisie Live, de zender waar Van Halst actief is als analist. Ook het Belgische Canvas brengt de wedstrijd live op de buis.

RTL 7 zond in de vorige ronde van de Europa League om 21.00 uur Ajax-Anderlecht uit, ondanks dat de Amsterdammers na een 0-3 overwinning in België al zo goed als zeker waren van de volgende ronde. Twente-Rubin Kazan, op het zelfde tijdstip begonnen, was na een 2-0 zege in Rusland een betere keuze geweest, vindt Van Halst.

Ondanks dat Ajax al met anderhalf been in de volgende ronde stond, keken er 1,3 miljoen mensen naar de wedstrijd. De samenvatting van Twente werd door 714.000 kijkers gevolgd.

Volgens RTL 7-programmadirecteur Peter Lubbers kan niemand de keuze van de televisiezender kwalijk nemen. “Merken als Ajax, Feyenoord en PSV – in die volgorde – trekken nu eenmaal de meeste kijkers. Daar kijken we naar wat live-voetbal op prime time betreft. En daarom bedienen wij onze kijkers ook in die volgorde. En doe de eerste wedstrijd, dan doe je ook de tweede, daarin willen we consistent zijn richting onze kijkers.”

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen