Kefah Allush wint Sonja Barend Award
dinsdag 15 oktober 2019

Kefah Allush wint Sonja Barend Award

Kefah Allush is de winnaar van de Sonja Barend Award 2019. De vakprijs voor het beste tv-interview werd maandag uitgereikt in De Wereld Draait Door. Allush wint de Award voor zijn interview met Peter van Uhm in het EO-televisieprogramma De Kist.

In een openhartig gesprek over leven en dood bevraagt hij de Oud-Commandant der Strijdkrachten over het verlies van zijn zoon Dennis. Volgens de jury wist Kefah Allush “op integere manier exact de juiste toon te vinden. Nooit op zoek naar de traan, maar wel confronterend”.

Tien jaar geleden verloor Peter van Uhm zijn 23-jarige zoon Dennis, die tijdens een missie in Afghanistan door een bermbom om het leven kwam. Een dag eerder werd Peter beëdigd als Commandant der Strijdkrachten. In De Kist sprak Allush met de generaal buiten dienst over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin heeft. “In ons gezin waren we ons bewust van de risico’s die aan het vak van militair verbonden zijn”, vertelde Van Uhm in de uitzending. “Maar uiteindelijk denk je, net als ieder ander, ‘mij gaat dat niet gebeuren’.”

Vanwege opnames voor het nieuwe tv-programma Oases in de Oriënt kon Kefah Allush zelf niet bij de uitreiking van de Sonja Barend Award aanwezig zijn. Peter van Uhm nam de prijs namens hem in ontvangst. “Dat vakgenoten een interview van je uitverkiezen is een aai over de bol die je rechterop doet lopen. Ik ben er helemaal ondersteboven van om te horen dat wij hebben gewonnen”, reageert de EO-presentator. “Dat het gesprek met generaal Van Uhm een pluim krijgt, is wat mij betreft een eerbetoon aan hem en niet aan mij. Zijn moed en openhartigheid hebben de kijker geraakt; niet ik. Ik ben er trots op dat hij bereid was om de prijs namens het programma in ontvangst te nemen.”

De Sonja Barend Award werd eerder gewonnen door Matthijs van Nieuwkerk (2009), Clairy Polak (2010), Twan Huys (2011), Mariëlle Tweebeeke (2012), Coen Verbraak (2013), Jeroen Pauw (2014 en 2015), Humberto Tan (2016), Janine Abbring (2017) en Eva Jinek (2018).

Bron: EO/BM
Foto: EO/Willem-Jan de Bruin

Bericht delen