dinsdag 16 januari 2018

Kassa wint hoger beroep tegen Pretium

BNN-VARA heeft in hoger beroep gewonnen van Pretium. Het Amsterdamse Hof heeft Kassa op alle punten gelijk gegeven. Eerder moest Kassa een deel van de uitzending uit 2012 rectificeren van de Amsterdamse Rechtbank, maar dat oordeel is nu teruggedraaid. Daarnaast moet Pretium de eerder (onterecht) verbeurde dwangsom van € 20.000 terugbetalen aan BNN-VARA.

In 2012 liet Kassa zien hoe vooral ouderen, zonder dat ze het weten, klant zijn geworden van het telecombedrijf Pretium en dat zij het lastig vinden om van het abonnement af te komen. Die uitzending begint met een reportage over mevrouw Glas. Haar nicht vertelt dat haar oude tante aan het eind van haar leven niet meer kon bellen door een storing en dat Pretium deze storing niet heeft verholpen, ondanks herhaaldelijke verzoeken. Kassa moest eerder dat onderdeel van de uitzending van de site halen en rectificeren. De rechtbank vond dat Kassa niet goed genoeg kon onderbouwen dat de storing die ervoor zorgde dat mevrouw Glas niet kon bellen, te wijten was aan Pretium. Maar het Hof oordeelt nu dat Pretium heeft nagelaten om te controleren of de aansluiting goed functioneerde ondanks herhaaldelijke storingsmeldingen.

Daarover zegt het Hof: “In zoverre vindt de berichtgeving van Kassa over de zaak Glas voldoende steun in de feiten. Niet kan worden gezegd dat deze onrechtmatig is. Daaraan doet niet af dat het item zwaar is aangezet door de inleiding en vormgeving ervan.” Pretium heeft steeds ontkend dat er iets mis ging in de communicatie met de familie Glas. Daarover zegt het Hof nu: “Voorts is het Hof van oordeel dat, anders dan Pretium doet voorkomen, het opzeggingstraject van de aansluiting van Glas wel degelijk een weg met hindernissen is geweest.” Tot slot vat het Hof het oordeel nog kort en bondig samen: “De conclusie is dat de VARA niet onrechtmatig jegens Pretium heeft gehandeld.”

Marieke Rietkerk, eindredacteur van Kassa: “We zijn natuurlijk blij met deze uitspraak. Dit is niet alleen voor het team van Kassa een enorme opsteker, maar ook voor alle andere journalisten die over Pretium berichten. Het bedrijf gaat altijd onmiddellijk procederen en dan moet je stevig in je schoenen staan voor je opnieuw een verhaal maakt. Dat we nu gelijk hebben gekregen, is een geweldig compliment voor de redactie.”

Bron: BNN-VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen