dinsdag 16 januari 2018

Karremans eist verbod uitzending KRO Profiel

Oud Dutchbat-commandant Thom Karremans wil niet dat een aflevering van het programma KRO Profiel over hem woensdag wordt uitgezonden. De omroep heeft laten weten niet op het verzoek van de oud-commandant in te gaan.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt nu de rol van Karremans, omdat nabestaanden aangifte deden van genocide en oorlogsmisdrijven. “Ook gelet hierop zal de uitzending van de beoogde reportage in de huidige vorm schade voor kolonel Karremans met zich meebrengen”, aldus Karremans’ advocaat Geert-Jan Knoops in een brief aan de KRO.

Karremans heeft altijd gezegd dat hij zich niet realiseerde wat het lot van de mannen zou zijn, die na de val van Srebrenica door de Serviërs werden afgevoerd van de VN-compound. Maar in de documentaire stelt een oud-Dutchbatter dat de oud-kolonel dat wel degelijk wist en destijds uitlatingen deed die dat bevestigen.

Bron: BN De Stem

Bericht delen