dinsdag 16 januari 2018

Kandidaten Stan Storimans Prijs 2013 bekend

Voor de Stan Storimans Prijs 2013 hebben zich acht cameramannen gekandideerd. Drie van hen zonden een binnenlandse reportage in, vijf een buitenlandse.

De Nederlandse vakprijs voor de cameraman of ‐vrouw die het afgelopen jaar de beste nieuws‐ of actualiteitenreportage heeft gedraaid, wordt dinsdag 15 oktober in Hilversum voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Stan Storimans, de cameraman die op 12 augustus 2008 bij oorlogsgeweld in Georgië om het leven kwam.

In alfabetische volgorde zijn de kandidaten:
Thijs Bartels, EenVandaag: DNA—verwantschapsonderzoek in oude moordzaak van het ‘Heulmeisje’.
Remco Bikkers, Nieuwsuur: Mexicaans dorp probeert zich te beschermen tegen geweld van drugbendes.
Ivo Coolen,Nieuwsuur: Hoe Nederland de voeten droog houdt.
Eric Feijten, Nieuwsuur: Wat Nederlandse militairen achterlieten in Uruzgan.
Roel van Hees, EenVandaag: Kleinziekenhuis in Noord‐Jordanië wordt overspoeld door Syrische vluchtelingen.
Wim Hendriks, YouTube: Opening 300 jaar Vrede van Utrecht.
Jeroen Kelderman, RTV Drenthe: Militairen van de Johan Willem Friso kazerne in Assen aan het werk in Kunduz.
Alexander Koning, Brandpunt: Nederlandse politiemensen leren Tanzaniaanse collega’s kindermisbruik op te sporen.

De jury bestaat uit Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur NOVA), Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Marga van Praag (oud‐verslaggever NOS Journaal), Peter van der Maat (ex-hoofdredacteur Netwerk) en Roel Rekko, de winnaar van 2012. Zij beoordelen de inzendingen op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit. De prijs is een plastiek van de hand van kunstenaar Jeroen Henneman. Het is een zogeheten ‘staande tekening’ van Stan, met een camera op zijn schouder, van zwart staal en 35 centimeter hoog.

Marjolein Storimans, de weduwe van Stan Storimans, reikt de prijs op 15 oktober uit op de redactie van het NOS Journaal, de rubriek die vorig jaar de winnaar leverde. Hoofdsponsor is dit jaar opnieuw Vocas Sales & Services, de grootste leverancier van professionele videoapparatuur in ons land. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten en het NOS Journaal dragen ook bij aan de totstandkoming van de prijs. Meer informatie is te vinden op www.stanstorimansprijs.nl.

Bericht delen