Kamervragen over inkomen Matthijs van Nieuwkerk
zaterdag 9 maart 2019

Kamervragen over inkomen Matthijs van Nieuwkerk

De Telegraaf meldde zaterdag op basis van anonieme bronnen dat Matthijs van Nieuwkerk zijn topsalaris behoudt nu de NTR het programma College Tour na twaalf jaar niet meer in eigen huis produceert, maar via productiemaatschappij MediaLane van Iris van den Ende.

Van Nieuwkerk behoort tot de veelverdieners bij de publieke omroep, maar kan na de zomer bij de NPO nog ‘slechts’ 194.000 euro op jaarbasis verdienen met de presentatie van de talkshow De Wereld Draait Door. Volgens de bronnen van De Telegraaf verdient Matthijs van Nieuwkerk enkele tonnen extra door de uitbetaling van zijn salaris voor College Tour via MediaLane te laten verlopen.

De salarisconstructie is toegestaan als de omroepen ermee instemmen, maar mediacoryfee Fons van Westerloo zegt in de krant dat deze deal niet past in het beloningskader voor NPO-presentatoren. Minister Arie Slob wordt dinsdag in de Tweede Kamer verwacht voor mondelinge vragen over de kwestie. “Al een keer of vijf diende ik een voorstel in om dit soort ontwijkingsconstructies op het Media Park te verbieden. Als je bij de publieke omroep wilt werken doe je dat voor minder dan een minister”, zegt Kamerlid Peter Kwint van de SP op Twitter. “Zo niet, dan ga je maar weg.”

Matthijs van Nieuwkerk zelf, televisiebaas Frans Klein van de NPO en het Commissariaat voor de Media wilden nog niet reageren op het artikel van De Telegraaf.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen