Kamer wil ‘betaalbaar’ EK op groot scherm, NOS gaat in gesprek over heffing
vrijdag 21 juni 2024

Kamer wil ‘betaalbaar’ EK op groot scherm, NOS gaat in gesprek over heffing

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat ondernemers te veel geld moeten betalen voor het vertonen van het EK voetbal op grote buitenschermen. Partijen als PVV, BBB, D66 en SP steunen het ‘moreel appel’ van VVD-Kamerlid Arend Kisteman aan de NOS om iets te doen aan de gevraagde prijzen voor het laten zien van de voetbalwedstrijden.

“Dit kan niet de bedoeling zijn, voor ondernemers is dit niet te doen”, zegt Kisteman over het bericht hierover van RTL Nieuws. Hij kreeg telefoontjes over de hoge heffingen die ze nu moeten overmaken aan licentiehouder Videma voor het tonen van voetbalwedstrijden op pleinen en in tenten.

De NOS laat weten de kritiek serieus te nemen en op korte termijn te gaan praten met de betrokken partijen, waaronder Videma en NPO. “Wij hechten er waarde aan dat iedereen van de wedstrijden van het Nederlands elftal kan genieten.” Of de licentiekosten worden aangepast kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Ruim 3 euro per bezoeker
Een ondernemer die het een goed idee lijkt om voor een grote groep een tv-scherm neer te zetten om samen naar Oranje te kijken moet per bezoeker 3,12 euro betalen. Videma gaat daarbij uit van verwachte kijkers, niet van daadwerkelijk aanwezige personen.

Daar wringt de schoen voor het VVD-Kamerlid. “Als het bijvoorbeeld regent en er komen minder mensen naar het evenement moet de ondernemer toch de volle mep betalen.” Hij vindt dat daar iets aan moet veranderen. Ook aan de gestegen prijzen die Videma vraagt.

Het probleem is nu actueel, omdat het Nederlands elftal voor eerst sinds 2014 weer meedoet aan een competitie in een warm seizoen zonder coronabeperkingen. Eerdere keren gingen vertoningen van voetbalwedstrijden buiten niet door vanwege die restricties of was het winter.

Betalen voor tv-kijken op grote schermen, hoe zit het?
Al sinds 2000 bestaat de organisatie Videma die voor in totaal 19 verschillende zenders de rechten bewaakt rondom het tonen van tv-programma’s. Het gaat om vertoningen op kleinere locaties zoals cafés, zorginstellingen, maar ook grotere plekken, zoals een theater, een tent, een plein of in een stadion.

Videma bewaakt de rechten voor de publieke omroepen, maar ook voor commerciële zenders en producenten van programma’s. De tv-zenders hebben geld gestoken in hun tv-programma’s en er zit auteursrecht op. Op basis van de Nederlandse Auteurswet moeten die rechten beschermd worden. De NOS heeft de rechten van het EK voetbal. Het geld voor de evenementenlicentie wordt door Videma geïnd.

Bron: NOS/BM

Bericht delen