Kabinet wil overleg met mediabedrijven over nepnieuws
woensdag 17 januari 2018

Kabinet wil overleg met mediabedrijven over nepnieuws

Andere landen proberen in Nederland de publieke opinie, interne aangelegenheden of democratische processen zoals verkiezingen te beïnvloeden. Dat schrijft Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Zij wil met media- en technologiebedrijven in gesprek over hoe (heimelijke) politieke beïnvloeding via het verspreiden van nep nieuws kan worden tegen gegaan.

Volgens de minister kunnen die bedrijven “een belangrijke rol spelen bij de afweging of er sprake is van bijvoorbeeld valse berichtgeving op social media”. Als voorbeeld noemt de minister een Russische nepwebsite met foute informatie over MH17. Volgens de minister hebben media- en technologiebedrijven als Google en Facebook een belangrijke rol bij de afweging of er sprake is van valse berichtgeving of nepnieuws.

Ze schrijf in haar brief: “Politieke beïnvloeding door statelijke actoren in Nederlandse interne aangelegenheden of democratische processen zoals verkiezingen vindt het kabinet volstrekt onwenselijk. Als dit zich voordoet, treedt het kabinet daar tegen op. Heimelijke politieke beïnvloeding is geen nieuw fenomeen. De opkomst van internet heeft het echter wel een nieuwe dynamiek gegeven. Valse berichtgeving kan gemakkelijk, anoniem, snel en goedkoop verspreid worden. De afgelopen jaren is daar door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en in het Cyber Security Beeld Nederland over gerapporteerd.”

Om zicht te krijgen op het fenomeen van digitale aanvallen en verspreiding van valse berichten is onderzoek naar de intenties en capaciteiten van statelijke actoren nodig, meent de minister. Dat gebeurt door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Indien nodig ondernemen zij ook verstorende activiteiten. Voor het blijven verrichten van dit onderzoek is volgens het kabinet de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten noodzakelijk. In het regeerakkoord is structureel 95 miljoen euro extra gereserveerd voor digitale veiligheid. Dat gaat onder andere naar meer personele capaciteit en ICT- voorzieningen voor de NCTV, AIVD, en de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Economische Zaken en Klimaat.

Bron: Rijksoverheid/BM

Bericht delen