Jumbo haalt WK-reclame met hossende bouwvakkers van de buis na kritiek
woensdag 2 november 2022

Jumbo haalt WK-reclame met hossende bouwvakkers van de buis na kritiek

Jumbo haalt de WK-reclame waarin onder meer hossende bouwvakkers in oranje tenue over bouwsteigers lopen per direct van de buis. De reclame was in het verkeerde keelgat geschoten van veel mensen en mensenrechtenorganisaties.

Bij de bouw van de WK-stadions in Qatar en de infrastructuur daaromheen was sprake van grove mensenrechtenschendingen en vielen vele doden. “Het is een schandalige en beledigende reclame”, zegt Jan Kooy van Human Rights Watch. Zijn organisatie rapporteert samen met onder meer Amnesty International al jaren over mensenrechtenschendingen in Qatar.

In het reclamefilmpje zijn naast een groep bekende Nederlanders ook een stel bouwvakkers te zien. Ze lopen in polonaise achter elkaar aan, op een steiger en een bouwplaats. Grapje van de supermarkt: hun oranje spencers zijn ook als boodschappentas te gebruiken. De reclame is een van de eerste grote acties van een supermarkt rond dit WK.

Excuses aangeboden

Kooy denkt dat mensen de link al snel leggen met mensenrechtenschendingen als ze bouwvakkers zien in combinatie met het WK. “Het is waanzinnig. Ze hebben bij Jumbo toch Google? Dan krijg je meteen artikelen over mensen die de afgelopen twaalf jaar zijn gestorven bij de bouw van de infrastructuur voor dit WK in Qatar.”

Jumbo had de video ook op YouTube geplaatst en daar de reacties uitgeschakeld, terwijl dat bij veel andere video’s op het kanaal niet het geval is. Dat duidt er meestal op dat gevreesd wordt voor heftige discussies op het medium. Inmiddels is de video ook van YouTube verwijderd.

In de commercial waren diverse bekende Nederlanders te zien, onder wie Gerard Joling, René Froger, Donnie en Frank Lammers. De Reclame Code Commissie heeft inmiddels diverse klachten over het spotje ontvangen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen