dinsdag 16 januari 2018

Journalistieke producties bekroond met Tegels‎

Tijdens het Feest voor de Journalistiek in het Lucent Danstheater in Den Haag zijn maandagavond de beste journalistieke producties van 2010 bekroond met een Tegel. De Gouden Tegel ging naar Maria Mok en Meral Uslu voor de televisiedocumentaire Longstay, verborgen levenslang voor tbs’ers van NCRV Dokument.

Onderzoeksjournalisten Joep Dohmen van NRC Handelsblad en Robert Chesal van Radio Nederland Wereldomroep kregen de speciale H.J.A. Hofland Tegel voor hun onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. De parlementaire redactie van de NOS kreeg een Tegel in de categorie televisie nieuws voor de primeur De brief van Ab Klink ten tijde van de kabinetsformatie. In deze brief legde CDA-onderhandelaar Klink aan zijn fractiegenoten uit dat hij bij nader inzien toch niet wilde samenwerken met de PVV.

Het onderzoeksprogramma Argos (VPRO/VARA) viel tweemaal in de prijzen, in de radiocategorieën nieuws en achtergrond. Radiomaakster Ellen van den Berg kreeg een Tegel voor haar Argos-reportage over kindermishandeling. Met een uitzending over de opkomst en de ondergang van het Nationaal Historisch Museum won Argos ook in de categorie achtergrond. Radiomakers Gerard Leenders, Irene Houthuijs en Kees van den Bosch spraken voor deze bekroonde reconstructie met de hoofdrolspelers.

In de categorie online won de redactie van Metropolis.

De Tegel is een initiatief van de Nederlandse Dagbladpers, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NOS, RTL Nederland en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

Bron: De Stentor

Bericht delen