Jort Kelder betaalde voor filmpjes Baudet, ontkent belangenverstrengeling
woensdag 21 juli 2021

Jort Kelder betaalde voor filmpjes Baudet, ontkent belangenverstrengeling

Jort Kelder heeft bevestigd dat hij campagnefilmpjes van Forum voor Democratie deels heeft gefinancierd, maar hoeft geen sancties te verwachten van AVROTROS, de NPO of het Commissariaat voor de Media.

De NPO-presentator vertelt in zijn podcast De Jortcast dat hij het salaris heeft betaald van een redacteur die filmpjes ging maken van FVD-leider Thierry Baudet. Die vertelde eerder deze maand al in de podcast Podbast over de steun van Kelder.

Kelder maakt voor de NPO diverse programma’s. Zo is hij presentator van Op1 en maakt hij voor AVROTROS het radioprogramma Kelder & Co. AVROTROS voorziet geen problemen voor zijn functie bij de omroep. “Wij reageren niet op dit nieuws”, meldt een woordvoerder. “Jort is een freelancer, hij mag zelf bepalen wat hij in zijn eigen tijd op eigen titel doet.”

Omroep WNL, waarvoor Kelder het programma Op1 presenteert, was niet voor commentaar bereikbaar. De NPO verwijst voor een reactie door naar de omroepen. “Jort is niet bij ons in dienst”, meldt een woordvoerder.

Geen klachten ontvangen
Het Commissariaat voor de Media laat weten nog geen klachten te hebben ontvangen en geen reden te zien zelf in de zaak te duiken. “Het gaat erom dat de journalist Kelder zijn werk onafhankelijk kan uitvoeren”, stelt een zegsman. “Het is een andere vraag of het handig is wat hij doet. Maar er lijkt voor zover ik nu kan oordelen geen sprake te zijn van belangenverstrengeling.”

Kelder stelt in zijn podcast dat hij een bevriende redacteur die een carrièreswitch wilde maken, in de aanloop naar de verkiezingen adviseerde om campagnefilmpjes te gaan maken. Kelder legde contact met Baudet om te vragen of zijn redacteur iets voor hem zou kunnen betekenen. Ook bood Kelder aan het salaris van de redacteur te betalen.

De presentator stelt verder “geen enkele financiële band met Forum voor Democratie” te hebben. “Sterker nog: als hij had gezegd dat hij eigenlijk de campagne van GroenLinks wilde volgen of die van de Dierenpartij, dan had ik het ook prima gevonden. Dan had ik Marianne Thieme gebeld.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen