Joop van den Ende waarschuwt voor buitenlandse mediabedrijven
zaterdag 5 oktober 2019

Joop van den Ende waarschuwt voor buitenlandse mediabedrijven

Joop van den Ende vindt het kwalijk dat buitenlandse mediabedrijven zonder kritische vragen worden toegelaten in Nederland. Dat vertelde hij vrijdag in het programma Pauw op NPO 1.

“Netflix, Amazon, Disney: alles komt binnen in Nederland. Dat is goed voor de kijker. Maar niemand vraagt zich af of het goed is voor de industrie”, aldus de 77-jarige mediaondernemer. “Als je als buitenlands mediabedrijf in Nederland voet aan de grond wilt krijgen, dan moet je hier ook content bestellen”, vindt van den Ende.

“Dat moet je toch ook in de Verenigde Staten? De hele media wordt geregeerd door Amerikaanse bedrijven. Muziek, film, televisie, alles. En we laten het gewoon toe. We vermoorden de Nederlandse industrie. Nu zijn we helemaal blij als we voor Netflix een serietje mogen maken. Maar het zijn lachwekkende bedragjes die daarvoor betaald worden.”

Van den Ende heeft contact gezocht met de Nederlandse overheid over zijn zorgen maar er volgde een brief die hem niet tevreden stemde. “Op de publieke omroep wordt gewoon weer bezuinigd, voor tachtig of negentig miljoen. Je moet juist nu investeren om onafhankelijke media te krijgen.”

Van den Ende was bij Pauw te gast om terug te kijken op het dertigjarig bestaan van RTL 4. Hij was bij de eerste succesvolle commerciële zender van Nederland vanaf het begin betrokken.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen