dinsdag 16 januari 2018

John Kraaijkamp sr. overleden

De acteur John Kraaijkamp is gisteren in zijn woonplaats Laren overleden. Hij is 86 jaar geworden. Volgens zijn familie was hij er al geruime tijd slecht aan toe. Hij is “rustig ingeslapen” in het bijzijn van zijn vier kinderen, zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en diens echtgenote, zei vanochtend de woordvoerder van de familie, Sidney Brandeis. “Zo had hij het graag gewild.” Kraaijkamp was “lichamelijk op, maar geestelijk nog zeer in orde,” aldus Brandeis. “Hij was tot het laatste moment volledig bij.”

Kraaijkamp hoorde bij de grootste acteurs van zijn generatie. Hij onderscheidde zich op het toneel, in films en op tv, zowel in serieuze genres als in lichtvoetig werk. Gedurende zijn loopbaan zijn hem tal van onderscheidingen toegekend, waaronder de Louis d’Or en het Gouden Kalf. Op televisie was hij onder meer te zien in Het zonnetje in huis dat van 1993 tot en met 2003 (eerst VARA, later RTL 4) werd uitgezonden. Kraaijkamp speelde in deze serie onder meer met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr. In 1998 kreeg hij een Gouden Beeld voor Het zonnetje in huis (Beste Acteur Comedy).

De acteur was al geruime tijd woonachtig in het Rosa Spierhuis in Laren. Hij nam er zijn intrek in de kamer waar vroeger tekenaar Marten Toonder woonde. Vorig jaar april vierde hij er nog zijn 85ste verjaardag in aanwezigheid van onder anderen Mies Bouwman, Rijk de Gooyer en André van Duin. Bij die gelegenheid verscheen ook een boek over zijn leven.

Zijn nabestaanden maken later deze week bekend wanneer hij wordt gecremeerd. Er zal in ieder geval een gelegenheid voor het publiek komen om afscheid te nemen van de acteur.

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen