woensdag 17 januari 2018

Jeugdjournaal voor 35 miljoen kinderen in Mexico

Kinderen in Mexico kunnen aanstaande woensdag voor het eerst kijken naar Vientos, Noticias que vuelan (Het vliegende nieuws). Het jeugdjournaal is opgezet door de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited en een landelijk netwerk van zenders, overheden en organisaties. De lancering van het programma is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Vientos, Noticias que vuelan is het eerste journaal voor kinderen van 7-12 jaar in Mexico. Hiermee hebben in een klap ruim 35 miljoen kinderen toegang tot nieuws, opinies en verhalen die voor hen begrijpelijk zijn. Het programma is onderdeel van het internationale netwerk van nieuwsprogramma’s voor kinderen en jongeren WADADA News for Kids.
Vientos, Noticias que vuelan wordt wekelijks om half vier ‘s middags uitgezonden op de publieke zender Canal 22. Daarna volgt distributie via het netwerk van SPR, Sistema de Radiodifusión del Estado Mexicano, de digitale publieke TV in Mexico waardoor ook de jongeren in de rurale gebieden het journaal kunnen zien. Het programma wordt gepresenteerd door Brenda Vasquez vanuit de provincie Chiapas.

Achtentwintig procent van de bevolking in Mexico is onder de 14 jaar. Maar tot nu toe was er geen nieuwsprogramma voor hen. Juist voor deze enorme groep is het belangrijk om thema’s als corruptie, ongelijkheid of de gevolgen van armoede en werkloosheid op een voor hen begrijpelijke manier te behandelen. Jan-Willem Bult, hoofd Kinderen en Jongeren Media van Free Press Unlimited, is sinds eind 2014 betrokken bij de totstandkoming van het programma in Mexico. Dat gebeurde onder vaak moeilijke omstandigheden. “In 2014, terwijl we het plan aan het presenteren waren, verdwenen er 43 studenten. Er staat voor kinderen in Mexico enorm veel op het spel en het allerbelangrijkste wat ze dan nodig hebben is betrouwbare en begrijpelijke informatie. Die is er nu,” aldus Bult.

De 17 landen uit het netwerk van WADADA News for Kids wisselen nieuws, opinies en verhalen uit, zodat kinderen niet alleen meer te weten komen over hun eigen omgeving, maar ook over de levens van hun leeftijdgenoten in de rest van de wereld. Directeur Ruth Kronenbrug: “Free Press Unlimited zet over de hele wereld nieuwsprogramma’s voor kinderen en jongeren op om ze te informeren over de wereld om hen heen. Op deze manier krijgen kinderen de kans zich te ontwikkelen tot kritische denkers die volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

Bron: Free Press Unlimited/Broadcast Magazine

Bericht delen